Pappa Ray Ray / Morfar Ginko
Swedenborgsgatan 11-13, 641 13 40 (restaurang)
Jag vet inte vem Pappa Ray Ray är, men jag har hört att det är ett smeknamn på Joanna Ray, som driver krogen. Namnet är ganska lämpligt. Skulle du bjuda någon på en romantisk middag på krogen Pappa Ray Ray? Troligen inte. Och troligen lämpar sig Pappa Ray Ray mer för just rajtantajtan än att titta varandra i ögonen över en flundra. Köket är nämligen en smula skakigt, även om kantarellraviolin är helt strålande. Därtill har Pappa Ray Ray en bedårande uteservering med färgglade lampor, under en uppspänd segelduk på innergården.
Jag är något mer bekant med Morfar Ginko, även om jag inte träffat honom personligen. Morfar Ginko är en fiktiv, kultförklarad, otursförföljd äldre herre som hade för vana att läsa i badkaret. Morfar Ginko är även namnet på Pappa Ray Rays mer barbetonade granne, där bland annat den gayvänliga tjejklubben Gaysha huserar varje onsdag. Öppet: mån-sön kafé 10-17, bar och restaurang 17-01
Lebanon Meza Lounge
Hamngatan 6, 611 40 95
I den dyrare änden av skalan för det libanesiska köket ligger Lebanon Meza Lounge, där kvaliteten utan tvekan motsvarar prisnivån. Enklast och godast är att välja en paketlösning, som innebär att två servitörer fyller bordet med minst 14 av stans bästa varma och kalla mezarätter.
Tabbouleh-salladen på bladpersilja är långt syrligare och godare än genomsnittet, och den starka torkade oxfilén basterma är nästan lika god som i Egypten. De små pirogvarianterna sticker också ut, särskilt de spenatfyllda, och halloumibitarna är perfekt grillade. Hommos och baba gannough ingår givetvis, men vi kan inte motstå frestelsen att komplettera med ett par smårätter ytterligare, bland annat restaurangens ess i form av vaktel med en fantastisk sky av granatäpple.
För ytterligare 300 får vi ett rejält fat grillat kött dessutom. Men filéerna oxe, kyckling och fläsk, för att inte tala om den förmodligen delikata friterade korianderpotatisen blir stående orört, eftersom mezan fyller även de hungrigaste magar.
Arak till maten dricks med lika delar vatten, och för den som har svårt för starksprit som måltidsdryck finns gott om utmärkta libanesiska viner att sippa på uteserveringen medan man betraktar förbipasserande krocka med varandra när de inte kan släppa det dignande bordet med blicken. Men varför får vi inte röka vår vattenpipa ifred, ens utomhus? Öppet: mån till fre 17-24, lör 12-01. Lunchbuffé 11-15.
Jimmy’s Steakhouse,
Tjärhovsplan 33, 644 06 66
Ni vet den där Burger King-reklamen som handlar om att en kille reser sig upp på en fransk fjompig restaurang. Han har fått nog av ursmå portioner och fjolligt vackert skurna grönsaker. ”I’m a man, hear me roar” vrålar han och kliver med raska steg mot närmaste BK. I verkligheten skulle han tillsammans med andra hungriga stenåldermän satt den inre kompassen på Jimmy’s Steakhouse.
Om du inte är kroppsbyggare så är det alltså bäst att hoppa över förrätten om du inte vill ha tarmvred av svullande. Vi gjorde nämligen misstaget att överhuvudtaget äta innan vårt besök, vilket vi fick ångra när säkert flera kilo av de godaste revbensspjällen landade på bordet. Laxen med den kreolska risotton är även det en gigantisk portion. Ibland önskar vi att vi hade lite mer möjligheter att bestämma storlek på våra portioner, det här är på tok för mycket av det goda för en normal person. Men det är verkligen gott, och inte alls dyrt så nu vet du vart du går när du är hungrig som en varg! Öppet: mån–tor 11–24, fre 11–01, lör 12–01, sön 12–23. Brunch lör och sön kl 12–16
Street Restaurang
Hornstulls strand 4, 08-658 63 50
På en lista över 2007 års mest söndertuggade ord måste väl ändå klimatneutral, utsläppsrätt och växthuseffekt finnas med. Att då boka bord på restaurangen Street gör att jag först på trots känner för att beställa in en asbestcarpaccio på DDT-spegel. På Street serveras uteslutande ekologiskt, lokalt producerade råvaror (målet är att alla råvaror är producerade inom en trettiomilsradie) av trevlig och påpasslig personal. Och det är ju verkligen inget fel i att känna sig som en världsförbättrare samtidigt som man avnjuter en trevlig middag. Som varmrätter beställer vi en perfekt grillad, hängmörad biff från Ejmunds Gård med krossad färskpotatis och ljuvligt rostade betor från Gotland samt barigoulekokta sommargrönsaker med likadana betor men med sällskap av len blomkålscréme och groddade mungbönor. Men dessförinnan ger vi oss på en fin liten (kanske väl liten) lättrimmad röding med citronmarinerad fänkål, oregano, vitlök och senap. Boveteplättarna serveras med caviart, rödlök, crème fraˆiche och citron. Dock håller sig vegetarianen i sällskapet från caviarten som misstas för caviar – utan t. När förrättstallrikarna plockas av upplyser servitrisen något skamset att caviart är en algbaserad produkt och alltså alls inga små fiskbebisar. Hon ber om ursäkt, men nu vet vi det till nästa gång. För en nästa gång blir det garanterat. Öppet: Mån-fre 17-01, lör-sön 12-01
Swedenborgsgatan 11-13, 641 13 40 (restaurang)
Jag vet inte vem Pappa Ray Ray är, men jag har hört att det är ett smeknamn på Joanna Ray, som driver krogen. Namnet är ganska lämpligt. Skulle du bjuda någon på en romantisk middag på krogen Pappa Ray Ray? Troligen inte. Och troligen lämpar sig Pappa Ray Ray mer för just rajtantajtan än att titta varandra i ögonen över en flundra. Köket är nämligen en smula skakigt, även om kantarellraviolin är helt strålande. Därtill har Pappa Ray Ray en bedårande uteservering med färgglade lampor, under en uppspänd segelduk på innergården.
Jag är något mer bekant med Morfar Ginko, även om jag inte träffat honom personligen. Morfar Ginko är en fiktiv, kultförklarad, otursförföljd äldre herre som hade för vana att läsa i badkaret. Morfar Ginko är även namnet på Pappa Ray Rays mer barbetonade granne, där bland annat den gayvänliga tjejklubben Gaysha huserar varje onsdag. Öppet: mån-sön kafé 10-17, bar och restaurang 17-01
Lebanon Meza Lounge
Hamngatan 6, 611 40 95
I den dyrare änden av skalan för det libanesiska köket ligger Lebanon Meza Lounge, där kvaliteten utan tvekan motsvarar prisnivån. Enklast och godast är att välja en paketlösning, som innebär att två servitörer fyller bordet med minst 14 av stans bästa varma och kalla mezarätter.
Tabbouleh-salladen på bladpersilja är långt syrligare och godare än genomsnittet, och den starka torkade oxfilén basterma är nästan lika god som i Egypten. De små pirogvarianterna sticker också ut, särskilt de spenatfyllda, och halloumibitarna är perfekt grillade. Hommos och baba gannough ingår givetvis, men vi kan inte motstå frestelsen att komplettera med ett par smårätter ytterligare, bland annat restaurangens ess i form av vaktel med en fantastisk sky av granatäpple.
För ytterligare 300 får vi ett rejält fat grillat kött dessutom. Men filéerna oxe, kyckling och fläsk, för att inte tala om den förmodligen delikata friterade korianderpotatisen blir stående orört, eftersom mezan fyller även de hungrigaste magar.
Arak till maten dricks med lika delar vatten, och för den som har svårt för starksprit som måltidsdryck finns gott om utmärkta libanesiska viner att sippa på uteserveringen medan man betraktar förbipasserande krocka med varandra när de inte kan släppa det dignande bordet med blicken. Men varför får vi inte röka vår vattenpipa ifred, ens utomhus? Öppet: mån till fre 17-24, lör 12-01. Lunchbuffé 11-15.
Jimmy’s Steakhouse,
Tjärhovsplan 33, 644 06 66
Ni vet den där Burger King-reklamen som handlar om att en kille reser sig upp på en fransk fjompig restaurang. Han har fått nog av ursmå portioner och fjolligt vackert skurna grönsaker. ”I’m a man, hear me roar” vrålar han och kliver med raska steg mot närmaste BK. I verkligheten skulle han tillsammans med andra hungriga stenåldermän satt den inre kompassen på Jimmy’s Steakhouse.
Om du inte är kroppsbyggare så är det alltså bäst att hoppa över förrätten om du inte vill ha tarmvred av svullande. Vi gjorde nämligen misstaget att överhuvudtaget äta innan vårt besök, vilket vi fick ångra när säkert flera kilo av de godaste revbensspjällen landade på bordet. Laxen med den kreolska risotton är även det en gigantisk portion. Ibland önskar vi att vi hade lite mer möjligheter att bestämma storlek på våra portioner, det här är på tok för mycket av det goda för en normal person. Men det är verkligen gott, och inte alls dyrt så nu vet du vart du går när du är hungrig som en varg! Öppet: mån–tor 11–24, fre 11–01, lör 12–01, sön 12–23. Brunch lör och sön kl 12–16
Street Restaurang
Hornstulls strand 4, 08-658 63 50
På en lista över 2007 års mest söndertuggade ord måste väl ändå klimatneutral, utsläppsrätt och växthuseffekt finnas med. Att då boka bord på restaurangen Street gör att jag först på trots känner för att beställa in en asbestcarpaccio på DDT-spegel. På Street serveras uteslutande ekologiskt, lokalt producerade råvaror (målet är att alla råvaror är producerade inom en trettiomilsradie) av trevlig och påpasslig personal. Och det är ju verkligen inget fel i att känna sig som en världsförbättrare samtidigt som man avnjuter en trevlig middag. Som varmrätter beställer vi en perfekt grillad, hängmörad biff från Ejmunds Gård med krossad färskpotatis och ljuvligt rostade betor från Gotland samt barigoulekokta sommargrönsaker med likadana betor men med sällskap av len blomkålscréme och groddade mungbönor. Men dessförinnan ger vi oss på en fin liten (kanske väl liten) lättrimmad röding med citronmarinerad fänkål, oregano, vitlök och senap. Boveteplättarna serveras med caviart, rödlök, crème fraˆiche och citron. Dock håller sig vegetarianen i sällskapet från caviarten som misstas för caviar – utan t. När förrättstallrikarna plockas av upplyser servitrisen något skamset att caviart är en algbaserad produkt och alltså alls inga små fiskbebisar. Hon ber om ursäkt, men nu vet vi det till nästa gång. För en nästa gång blir det garanterat. Öppet: Mån-fre 17-01, lör-sön 12-01
Stad:
Lokal:
Kategori: