Då var det dags för kungen. Ja, Picasso alltså.[B]Då var det dags[/B] för kungen. Ja, Picasso alltså. Att han är världens mest betydande konstnär kan man enkelt få bekräftat på artfacts.com, siten där man listar konstnärer efter antalet betydande utställningar på de muséer som räknas världen över. Enkelt och bra. Om det nu verkligen var någon som undrade. Det räcker väl egentligen med att konstatera att de som bara kan nämna namnet på en konstnär i nio fall av tio nämner Picasso. När fakta nu är presenterade är det fritt fram att tycka illa om kungen, säkert är han överdrivet uppskriven och så vidare... men det förändrar inte läget särskilt mycket. I stället för att bråka, buga ödmjukt och passa på att se verk av ett av 1900-talets stora genier.
[B]1. Pablo Picasso[/B]
Konstmuseet, Götaplatsen 7 augusti - 3 december
Att idrott är mycket viktigare än konst vet vi alla. Därför har naturligtvis Konstmuseets ledning tagit skeden i vacker hand och visar Picasso när kommunbossarna säger till att han ska visas - i samband med fridrotts-EM. Och det är nog inte så dumt tänkt faktiskt. Att förhoppningsvis betydande delar av en internationell publik får se vårt Konstmuseum alltså. För där finns, utöver den nu aktuelle Picasso, en mycket slagkraftig samling, som står sig fint även vid jämförelser med museer utanför våra gränser. Göteborgs konstmuseum lånar ut mest till utlandet av alla svenska konstmuseer - berätta det nästa gång du träffar en högfärdig guide på Nationalmuseum i Stockholm. Picasso-utställningen tar avstamp i Akrobatfamiljen, museets egen målning och visar andra besläktade verk från 1905. Och betoningen ligger där, på den tidige Picasso. Man visar därtill verk från nästan alla decennier konstnären var aktiv. Picasso dog 1973. Utställningen har undertiteln Akrobater och harlekiner, familj och kvinnor.
[B]2. Om att måla porträtt av en f.d. rektor[/B]
Saltarvet, Fiskebäckskil, 5- 27 augusti
Claes Jurander är en konstnär som fritt rör sig mellan olika discipliner - måleri, skulptur, animation. Små poetiska vardagshistorier präglade av värme och humor är vad vi får när vi gör sommarens sista konstutflykt.
[B]3. Ingvar Staffans, Mats Christoffersson[/B]
Galleri Viktoria, Viktoriagatan 11 24 augusti - 10 september
En tändsticksask eller en bit sten funnen på marken kan vara utgångspunkt för Ingvar Staffans skapande. Killen har feeling, absolut. Målningar och objekt, blandteknik. Mats Christoffersson visar samtidigt oljemåleri som jag inte vet så mycket om - men Ron Woods galleri Viktoria (ni missade väl inte Stones-gitarristens utställning här i juni) är alltid värt att kolla in. Vi får se om Ronnie dyker upp på vernissage denna gång i stället. Kanske inte helt troligt.
[B]4. Svenskt tenn, åtta och ett halvt decennium[/B]
Röhsska museet Vasagatan 37-39, t o m 5 november
Se Svenskt Tenn på Röhsska och lär allt om hur god smak har sett ut i Sverige under större delen av 1900-talet. Mycket uppfriskande.
[B]5. Bohusslöjd 100 år[/B]
Röhsska museet, Vasagatan 37-39, t o m 22 oktober
Frisläppt, helt otidsenlig lokalkänsla i denna utställning. En liten kvarstående nisch som tappert stretar emot globaliseringens mäktiga vågor.
Stad:
Kategori: