Är hamburgaren död?

22:06 3 Nov 2023

Efter ett blomstrande decennium tycks hamburgertrenden ha gått på en tvärnit. Hur står det till med vår inofficiella nationalrätt.

Man saknar inte kon förrän spiltan är tom. Gäller det även om kon ligger smashad mellan två briochehalvor och är dressad med ketchup och senap? Det återstår att erfara, och om dagens utveckling fortsätter kan det ligga närmare runt hörnet än vad du tror. 

En av de krogar som ofta tillskrivs grundbulten för den sinnessjuka hamburgertrend som drabbade landet för dryga tio år sedan är Jon Widegrens Flippin' Burgers. Ni minns säkert historien om hur han under en sex veckor lång pilgrimsresa i USA startade en blogg med samma namn, först för att skildra resan men i förlängningen också den längre färden mot en egen restaurang. Resultatet slog upp portarna på Kungsholmen 2012 och blott två år senare toppade krogen Fox News lista över The Greatest Burger Places Outside America. Cirkeln var sluten. 

I kölvattnet av Flippin' Burgers öppnade hundratals hamburgerrestauranger och ett gäng nya kedjor drogs igång. Efterfrågan av kött i bröd tycktes vara omättlig och många krogentreprenörer såg möjligheten att göra snabba snabbmatspengar. 

Sedan ett antal år tillbaka ingår Flippin' Burgers i samma koncern som bland annat Tugg Burgers. För två år sedan öppnade de även en ny enhet på Norrlandsgatan. Nu står det emellertid klart att samtliga av koncernen Varma Spisens restauranger antingen är satta i konkurs eller befinner sig i rekonstruktion. Enheterna i Örebro och Helsingborg som har fått stryka på foten medan originalkrogen på Observatoriegatan emellertid visar på ett litet överskott för 2022. Samtliga restauranger förutom de två som satts i konkurs kommer att drivas vidare under rekonstruktionen.

 

"Jag är less på alla hamburgerställen som öppnar" 

Jon Widegren, 2017

 

Men det är långt ifrån bara Varma Spisen som har fått känna på kallare vindar. Hamburgerkedjan Bores ägarbolag The True Bröderna Brothers gick tidigare i sommar i konkurs. Grundarnas ursprungliga målsättning var att nå 18 Boresrestauranger redan under förra året, men nu har de alltså fått vika in hovarna. De är emellertid i gott sällskap. I en sammanställning Nyheter24 gjort över vilka hamburgerkedjor som tappade mest under förra året hamnar nämnda Flippin' Burgers först på en femteplats. Högre upp på listan hittar vi Bun Meat Bun, Bastard Burgers och Phil's Burger. Toppar gör emellertid överlägset Brödernas som visar en förlust för 2022 på hissnande 168 miljoner kronor efter finansnetto. 

I en artikel publicerad i DI Weekend i somras skriver Göran Jonsson om hur inflationskrisen riskerar att ta död på hamburgaren. Tesen backas upp av måltidshistorikern Rickard Tellström som menar att just hamburgaren är ett fenomen som riskerar att stryka med när konjunkturen vänder uppåt igen.
– 2010-talets hamburgertrend borde rimligtvis ifrågasättas av konsumenterna. Den kommer inte att svara mot behovet av känslan att allting har blivit bra igen. 

 Roger Marjavaara, 2022.

Men allt är inte helt nattsvart, faktum är att snabbmatssegmentet generellt har ökat kraftigt sedan pandemin och det finns de hamburgerkedjor som går emot strömmen. Mitt under brinnande pandemi startade Gustav Haglund och Gustav Larsson den hemmasnickrade foodtrucken Mister York. Två år senare har varumärket växt till snart ett tjugotal restauranger, och omsättningen gick från 1,5 miljoner 2020 till över 50 miljoner 2022 – med ett litet men befintligt plusresultat. Som osten på en cheeseburgare tar Mister York i november över Jureskogs tidigare lokaler på Sveavägen i Stockholm. Johan Jureskog har i sin tur ställt om sin kedja dels mer mot vägkrogar och mindre städer, men också öppnat ett flaggskepp på Arlanda.

Johan Jureskog öppnar Jureskogs på Arlanda i oktober 2023.

Så att utmåla hamburgaren som död kan måhända vara en aning överdrivet, man kanske mer får konstatera att det snarare är hamburgertrenden som har fått kasta in handduken. 

BURGAREVOLUTION

1895 – Den första hamburgaren serveras. Platsen är Louis' Lunch i New Haven, Connecticut där den tyske immigranten Louis Lassen lagt stekt köttfärs mellan två brödskivor. 
1955 - Hamburgaren introduceras som måltid i Sverige. Detta i samband med mässan H55 i Helsingborg. 
1973 – Sverige får sitt första McDonald's. 
1975 – Den svenska staten vaknar och lanserar hamburgerkedjan Clock. På menyn står bland annat en baconburgare med currydressing, samt en exotisk burgare med ananas. 
2012 – Flippin' Burgers öppnar på Kungsholmen i Stockholm. 
2016 – Krögaren Johan Jureskog beger sig ut på en tv-sänd resa för att hitta världens bästa burgare. Detta blir också startskottet för kedjan Jureskogs. 
2018 – Stockholmskrogen Riche plockar bort hamburgaren från menyn. 
2020 – Den engelska puben George Pub & Grill erbjuder sig betala för din gravsten om du lyckas äta upp deras mega burger. Anrättningen består av tio puckar staplade på varandra 
2023 – Sajten Burgerdudes utser för tredje året i rad Funky Chicken Food Truck till sveriges bästa hamburgerhak.
2024 – Den amerikanska hamburgerkedjan Five Guys öppnar i Sverige. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2023.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!