Jon Widegren öppnar lådan

Johanna Bond 14:31 9 Mar 2017

Biff och bröd kan låta enkelt men de flesta verkar av någon anledning aldrig tröttna på hamburgare. Jon Widegren öppnade den alltid köbildande Flippin’ Burgers för fem år sen och i mars är det premiär för hans nya restaurang Lådan. 

Förhoppningen med den 350 kvadratmeter stora lokalen är att folk ska känna sig fria att göra lite som de vill.
– Du kan behandla den som en bar, fast det finns mat också, eller så kan du behandla den som en restaurang där du också kan dricka sju olika öl på fat, säger Jon Widegren. 

På Luntmakargatan 63 ligger den nya restaurangen som från början var tänkt att vara ett förvaringsställe för Flippins foodtruck, tillika ett prepareringskök för burgarna som serveras på restaraurangen. Så blev det inte. Lokalen de fick tag på var alldeles för stor för att bara förvara och förbereda i. Olika planer kokades till slut ner till vad gästerna nu kommer bjudas på, en mingelvänlig ölhall som serverar sliders och lokalproducerad öl.
– Det blev lite som det blev, så blir det ju ibland. Det är därför som krogen heter Lådan, för jag vet inte om det är så himla genomtänkt. Vi tänker bara att vi serverar våra sliders som vi haft i foodtrucken och några grejer till. Sen bjuder vi in gästrestauranger ibland. Allt i utformningen av en ölhall, för det har vi saknat, ett lite större hängställe där folk får göra som de vill. Du behöver inte ens äta om du inte vill.  

 

"Jag ville egentligen bara ha det där lilla haket på Kungsholmen"

 

Du ville inte göra ett till Flippin’ Burgers? 
– Nej det har jag känt sedan dag ett. Jag ville egentligen bara ha det där lilla haket på Kungsholmen men sen funkade inte det. När vi flyttade till Odenplan stod jag inför en öppning och hade panik över att lokalen var så stor, men nu är det ju trångt där. Vi bestämde oss för att inte vara en del av det här racet som blivit nu där alla öppnar kedjor. Personligen tror jag inte på den modellen. 

På Lådan kommer kött och bröd precis som på Flippin’ vara noga utvalt och lokalproducerat. Förutom det kommer också ölsortimentet att hämtas från små bryggerier, och bara svenska brygder kommer in i baren. Man satsar också på att främst ha lager och pilsner, enkla grejer som Jon säger. IPA-älskaren kan fortfarande få sina smaklökar tillfredsställda, men räkna inte med att kunna välja mellan sju olika sorter. 

Köket på Lådan kommer också att välkomna olika gästspelade restauranger, först och främst för att använda deras pizzaugn. Under öppningshelgen gästar Speceriet och står för pizzabakandet.
 

"Jag är less på alla hamburgerställen som öppnar"


Håller burgartrenden i sig då? 
– Jag kan bara se till mig själv. Trots all medvetenhet kring mat som hela tiden kommer, du vet att man ska laga själv och laga från grunden, så står jag ändå ganska ofta och lagar hederliga Santa Maria-tacos. Det är väl lite lika med burgare, man vill äta något ”goffigt” och bara känna att det känns skönt. Jag blir lite kluven för samtidigt är jag less på alla hamburgerställen som öppnar.  Men samtidigt vad gör vi då? Öppnar en ölhall där vi gör hamburgare. Men det är för att vi känner att det är det vi är bra på. 

Innan sommaren slår Jon också upp portarna till sin nya korvbar på Kungsholmen. Ett ställe som varit på gång länge även om den perfekta lokalen var svår att hitta. Korvbaren kommer att servera lokalproducerad korv från Korvhantverk i Råcksta, shoe string fries, glass och öl. Lite som det lilla haket Flippin’ Burgers var i början säger han. 

Är det nog sen?
– Ja nu är det på riktigt nog, jättenog. Såklart har vi några nya idéer men de ska få vila i några år i alla fall. Vi vill hålla en hög nivå så det får inte bli att ”jaha nu blev det dåligt här för att de öppnat där”. 

Lådan öppnar den 18 mars på Luntmakargatan 63.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!