Musikjournalisten Ametist Azordegan har skapat en smyckeskollektion som representerar kvinnolivet. För Jenny Nordlander berättar hon hur hon har tänkt med One Woman Army:
“Smyckeskollektionen speglar de särskilda utmaningar det innebär att vara kvinna och just därför vad som gör kvinnor så himla starka.
Jag har länge haft en dröm om att göra en egen smyckeskollektion men inte trott att det var möjligt. Men i takt med utvecklingen i sociala medier har arenorna för att göra egna smycken, kläder och merch öppnats upp så jag började fråga runt efter guldsmeder att jobba med. Jag fick tips om Kajsa Åman som är en tjej med fet bakgrund: hon är politiskt medveten, väldigt engagerad i rättvisefrågor, jämställdhet och jämlikhet. Jag kände att hon skulle förstå min idé.
Jag tänker väldigt ofta på hur starka kvinnor är. Det kan låta som en kliché men för mig är det superäkta och självupplevt. Jag är 37 år och det har tagit fett lång tid för mig att se vissa mönster, jag kanske är lite av en late bloomer, men det har blivit så otroligt tydligt för mig att vi kvinnor, för att vi ska kunna röra oss framåt och överhuvudtaget leva med sinnet i behåll, måste lägga energi på så mycket bullshit. Du måste ha en framåtlutning och använda så mycket mer kraft än vad män behöver för att komma någonstans.
Ametist Azordegan.
Jag tycker inte att kvinnor får tillräckligt mycket propps för det här. Kvinnolivets förutsättningar innebär så många trösklar vi måste ta oss förbi bara för att komma till startläget där männen befinner sig från början. Därför borde våra bedrifter värderas högre.
Huvudkollektionen består av tre delar, ett örhänge, tre ringar som hör ihop och ett hänge. De representerar kollektionens manifest som handlar om att vi kvinnor inte vill underskattas längre, att varje kvinna är en armé och tillsammans är vi – One woman army.
Sedan finns fem olika smycken som representerar övertygelser jag har kopplade till kvinnolivet.
Ett är format som en livmoder och är en hommage till den magiska men utmanande processen som är en graviditet och förlossning. Jag har själv inga barn men är fascinerad och imponerad av kvinnor som blir gravida, bär på barnet i sin egen kropp, föder fram det och sen vårdar det. Hur mycket uthållighet, kraftansamling och rehabilitering går inte åt? Det här är underskattat. Hur man än vrider och vänder på det så går det inte att komma runt att det krävs så mer av kvinnan i början av föräldraskapet. Hade jag fått bestämma världsordningen skulle kvinnor fått förtur, förmåner, avdrag och privilegier i samhället på grund av havandeskap och förlossning.
På ett av de andra smyckena står det “DIY or DIE". Låter hårt, men allra oftast är man helt ensam i livet med utmaningar som man plötsligt står inför. Även om man har vänner och familj så måste du ta itu med situationen själv. Skillnaden mellan att göra vad som behöver göras eller att ge upp kan vara skillnaden mellan överlevnad eller en känsla av ett slut. Tänk på ensamstående mammor till exempel, många av mina bekanta har barn med män som inte vill vara så delaktiga. Men smycket är också för de gångerna vi är ensamma med våra drömmar och vår strävan i livet.
Det tredje smycket heter Goals och är i form av kikarsiktets hårkors. Den handlar om en livserfarenhet jag skulle vilja förmedla till andra kvinnor med ambitioner. Enligt mig finns det två typer av människor: de som tänker på och pratar om andra och de som fokuserar på sig själva och sin egen väg. De sistnämnda kommer alltid längre. Smycket är en påminnelse om att fokusera på sin egen väg. Varje dag när man vaknar har man en begränsad hink med energi. Antingen kan man ta ur den och lägga på sitt mål eller på andra. Alla lever i ett brus av omdömen och åsikter som gör det svårt att fokusera på sig själv. För kvinnor är bruset ännu högre. Det är jättesvårt att blockera, jag kämpar med det varje dag.
Fjärde smycket visar fjärilsvingar, eller The butterfly effect, som formen heter. Den är nyckeln till hur min motor går. När jag insåg att alla handlingar har en effekt, stora som små, så förstod jag att jag har makt att påverka händelseförloppen i och utvecklingen av mitt liv. Jag tänker på det i förhållande till kvinnors utmaningar, eller varför inte ungdomar i förorterna som känner sig överväldigade över att ha fötts in i en viss socioekonomisk situation. Alla har olika startlägen i livet som i sig innebär olika svåra hinder, men den här regeln gäller faktiskt alla. Varje grej man gör, varje kommunikation och push har effekter, antingen kortsiktigt eller långsiktigt. När jag väl insåg det här kunde jag inte sluta göra grejer. Petar jag här händer någonting där. Det är rätt beroendeframkallande när man väl inser sin egen makt i livet.
Ett smycke med fåglar som flyger i v-formation belyser vikten av att organisera sig för att nå ett mål, genom att lära från djurriket. Fåglar som vill nå ett mål som är långt borta organiserar sig och flyger i V-formation. På så sätt slår fåglarna som flyger i framkant sina vingar mest medan de andra för det mesta kan glida och återhämta sig bakom. Under resan roterar de och byter plats i formationen för att avlasta varandra. En ensam fågel skulle inte kunna nå målet själv och om gruppen rör sig okoordinerat huller om buller skulle ingen av dem komma fram. De har kommit på hur man samarbetar så att alla kommer i mål. Jag hoppas vi kvinnor förstår att göra samma sak.”
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2017.