Yxan i fittan-gate, frieriet i Alex och Sigge och true crime-haveriet. Här kommer en rekapitulation av vad som sänts ut i den svenska etern under de senaste 20 åren.
I dagarna släppte Spotify rapporten Poddsverige 2020, en hel essä om mediets utveckling och potential. Som av en händelse kom det ut en nyhet om att företaget signat den omåttligt populäre UFC-profilen Joe Rogan, till den ringa prislappen om 100 miljoner dollar. Avtalet innebär att podcasten The Joe Rogan Experience (JRE) i framtiden endast kommer att finnas hos den svenska streamingjätten.
Spotify ser onekligen en ekonomisk framtid för podcastmediet, som lite beroende på hur man räknar fyller 20 år 2020. I skrivande stund finns över en miljon podcasts på Spotify globalt, varav cirka 5 200 är på svenska och enligt poddrapporten kan så mycket som 28 procent av Sveriges befolkning tänka sig att starta en egen podd. Detta enligt en undersökning av Kantar Sifo.
Men hur hamnade vi här? Hur blev några rader XML-kod till en miljardindustri? Här följer en snabbgenomgång av de senaste 20 åren ur podcastperspektiv. Vi har givetvis också läst in detta som en podd, finns där poddar finns.
2000
Internetentreprenören Tristan Louis och MTV VJ:n Adam Curry gör det möjligt att bifoga video- och ljudfiler med RSS i syfte att öppna för audio blogging.
2001
Den första modellen av Apples Ipod släpps.
2003
Adam Curry introducerar skriptet iPodder, som läser RSS och därefter flyttar de bifogade ljudfilerna till iTunes, vilket möjliggör automatisk nedladdning till användarens iPod.
2004
Ordet podcasting börjar användas om företeelsen att prenumerera på internetradio.
2005
Sveriges Radio börjar släppa utvalda program som poddradio. Ett av dessa är P3 Dokumentär och först ut är avsnittet om Tjernobylkatastrofen.
2006
Podcasting får sitt "stora" genombrott i Sverige, och det Svenska Podcastpriset delas ut för första gången.
2010
I juni 2010 sänds det första avsnittet av I baksätet med Filip och Fredrik. Den första säsongen produceras i samarbete med Aftonbladet och följer duon under fem avsnitt när de åker runt i en bil och ringer till en bred blandning kända personer. Jag skulle vilja hävda att det är Sveriges första pratpodd. I det inledande avsnittet förklarar Filip Hammar för lyssnarna vad begreppet podcast innebär: ”Det unika med det är att det är en radioshow som enbart går att ladda ner, den är inte som ett Sveriges Radio-program som kanske både sänds live och går att ladda ner”.
Till slut kommer någon att skratta (TSKNAS) sänder sitt första avsnitt under hösten 2010, och Petter Bristav förkunnar att podcastens namn ska vara ”Världens första podcast”.
Filip och Fredrik släpper en andra säsong av sin podcast, nu under namnet Filip och Fredrik Podcast. Avsnitten spelas in i vanlig studio och det tidigare konceptet "ringa och prata med kändisar" har slopats.
2011
Hannah Widell och Amanda Schulman startar Fredagspodden.
Adam Alsing, Daniel Breitholtz och Carin Da Silva startar eftersnackspodden #Adamlives podcast tillhörande talkshowen #Adamlive.
2012
Kristian Luuk och Andres Lokko startar podcasten Luuk & Lokko.
Anitha Schulman och Carolina Gynning släpper fem avsnitt av föräldranischade podden Schulman/Gynning i samarbete med Mama.
Jenny Strömstedt och Carina Berg släpper tio avsnitt av podcasten Strömstedt & Berg.
Alex Schulman och Sigge Eklund startar Alex & Sigges podcast.
Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist startar kulturpodcasten En varg söker sin pod.
Efter den andra och sista säsongen av #Adamlive startar Adam Alsing, Daniel Breitholtz och Carin Da Silva podcasten Adam och Kompani.
Kristoffer Triumf startar intervjupodden Värvet.
Martin Soneby, Fritte Fritzson och David Druid startar podcasten Alla mina kamrater.
2013
Nils Bergman släpper första avsnittet av Rättegångspodden, Sveriges kanske första true crime-podcast.
Kristoffer Triumf blir nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare för sitt arbete med Värvet.
I samarbete med Aftonbladet Kultur sänder podcasten Lilla Drevet sitt första avsnitt. Originalmedlemmarna är Ola Söderholm, Liv Strömqvist, Nanna Johansson och Kristoffer ”Kringlan” Svensson.
2014
Svenskarna Karl Rosander och Måns Ulvestam startar den globala poddplattformen Acast.
Den amerikanska podden Serial släpper sin första säsong, vilket skapar ett bredare intresse för true crime även i Sverige.
Jonatan Unge och Simon Svensson släpper första avsnittet av Della Sport.
Nemo Hedén startar Nemo söker en vän.
2015
Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg startar Ångestpodden.
Alexander Pärleros startar Framgångspodden, vilket så småningom blir Nordens mest lyssnade intervjupodd.
Alla mina kamrater-gänget startar morgonradioshowen AMK Morgon som finansieras av lyssnarna via Kickstarter.
Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam släpper första avsnittet av Wahlgren & Wistam och vinner Stora radioprisets utmärkelse Årets podd samma år.
Jack Werner startar Creepypodden i P3.
Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby startar podden Raseriet.
Efter Anton Bergs uppskattade arbete med P3 Dokumentär startar han och Martin Johnson podden Spår i samarbete med Acast. Den första säsongen får fem avsnitt som kretsar kring mordet i Kalamark 2004, för vilket Kaj Linna är livstidsdömd sedan 2005.
I det 170:e avsnittet av Alex och Sigges podcast får poddlyssnaren Timothy, 24, utrymme att fria till sin flickvän Julia, 24. I en Expressenintervju som publiceras efter avsnittet framgår det att Julia svarar ja på frieriet.
I november 2015 gästar en berusad Kristoffer ”Kringlan” Svensson AMK Morgon och mordhotar Aftonbladets dåvarande kulturchef Åsa Linderborg upprepande gånger i livesändning. Kringlans utspel är en reaktion på Victor Malms dagsfärska recension av hans och Nanna Johanssons roman Omänniskor, vilken Kringlan bedömer som hatisk mot hans podd Lilla Drevet. Hans grova uttalanden resulterar i att han förlorar många uppdrag, bland andra det i Lilla Drevet. Även AMK drabbas av händelsen och kollektivet löses upp, men Martin Soneby väljer att fortsätta med morgonradioshowen på egen hand.
2016
Journalisterna Wendy Francis och Nora Dome Nelson startar podcasten Arga Flickor.
Kristoffer ”Kringlan” Svensson ansluter sig till Jonatan Unges och Simon Svenssons Della Monde.
Sebastian Krantz och Emelie Haage startar Svenska Mordhistorier, vilken blir en av Sveriges populäraste true crime-poddar. Bara dagar efter att första avsnittet släppts ansluter de sig till Bauer Media.
Även podden Spöktimmen av Jenny Borg och Linn Larsson ser dagens ljus för första gången.
Anton Bergs och Martin Johnsons arbete med den första säsongen av Spår resulterar i att Högsta domstolen beslutar att den livstidsdömde Kaj Linnas fall ska omprövas.
Emil Persson startar sin podcast Fördomspodden i samarbete med tidningen Café.
Raseriet och Arga Flickor nomineras till Stora feministpriset.
2017
Anna Dahlbäck och Amanda Colldén startar Sveriges kanske första sexpodd Alla våra ligg.
Mia Skäringers och Anna Mannheimers podcast Skäringer och Mannheimer har premiär och är under en period Sveriges mest lyssnade kommersiella podd.
Kaj Linna förklaras oskyldig i fallet Kalamarksmordet och kommer ut i friheten.
Bianca Ingrosso och Alice Stenlöf släpper podden Alice och Bianca – Har du sagt A får du säga B.
Hannah Widell och Amanda Schulman lägger ner Fredagspodden.
Under höstens metoo-våg riktas flera anklagelser mot komikern och TSKNAS-poddaren Soran Ismail. Han försvinner snabbt under radarn, och TSKNAS upphör genast att släppa avsnitt. Först i december meddelar poddens grundare Petter Bristav att de lägger ner.
2018
I början av året gör Hannah Widell och Amanda Schulman scenshowen One Last Time som ett avslut på Fredagspodden. Kort därefter startar de sin nya podcast Hannah & Amanda Report.
I maj väcks Fredagspodden till liv igen.
Anna Björklund, Bianca Meyer och Moa Wallin startar Della Q som en vikariepodd för Della Monde. Kort därefter ansluter de sig till Hannah Widells och Amanda Schulmans företag Perfect Day Media.
Lilla Drevet meddelar att de ska ta en paus.
2019
Lilla Drevet lägger ner för gott. Originalmedlemmen Ola Söderholm startar den egna podden Stormens utveckling.
Julia Frändfors och Julia Lyskova startar podden Daddy Issues.
Spotify påbörjar en podcastsatsning och köper upp företagen Anchor och Gimlet Media. Under året blir dessutom flera poddar Spotifyexklusiva, bland andra Della Q, Raseriet och Adam och Kompani.
Alice Stenlöf och Bianca Ingrosso sätter upp en showcast i Globen med 10 000 biljetter sålda. Showen sänds dessutom på Dplay i efterhand.
Spotify inleder ett partnerskap med Baracks och Michelle Obamas produktionsbolag Higher Ground. Senare samma år lanserar de tjänsten Spotify for Podcasters som ska förenkla produktionsbiten för personer som vill starta podd.
Alice Stenlöf och Bianca Ingrosso som vid tiden har Sveriges största kommersiella podcast meddelar att de lägger ner Alice och Bianca – Har du sagt A får du säga B. I sitt sista avsnitt förklarar duon att de behöver tid till att prioritera sin vänskap.
Podcasten Haveristerna som görs av Myra Åhbeck Öhrman, Axel Luo Öhman och Henrik Johansson släpper en tre avsnitt lång granskning om influencern Linnea Claeson. Hennes trovärdighet har ifrågasatts många gånger tidigare, men aldrig så grundligt som i Haveristernas avsnitt. Granskningen leder till att fler medier lyfter Linnea Claesons aktivism och kredibilitet.
Det väcks en stor debatt kring Sveriges true crime-podcasts när Kulturnyheterna under hösten rapporterar om plagiat i Svenska Mordhistorier och en nyutgiven bok baserad på poddens innehåll. Det visar sig att personerna bakom podcasten stulit stora delar av sitt material från nyhetsartiklar och bloggar utan att hänvisa till källan. Svenska Mordhistorier tvingas ta ner 129 avsnitt i vilka plagiat förekommit. I samma veva riktas kritik mot Rättegångspodden som publicerat flera avsnitt utan att stämma av med brottsoffers anhöriga.
Ett avsnitt av Daddy Issues som släpps under hösten inleds med ett 10 minuter långt bråk mellan Julia Frändfors och Julia Lyskova. Det är gråt, skrik och ångest, men sedan förlåter de varandra och blir sams. Ett så transparent poddavsnitt har jag aldrig lyssnat på tidigare, och inte efter heller.
Veckan därpå släpper Della Q ett avsnitt där de bland annat avhandlar bråket mellan Julia Frändfors och Julia Lyskova. Anna Björklund tar tillfället i akt att konfrontera Bianca Meyers dåliga mående och plötsliga viktnedgång. Hon får medhåll av Moa Wallin, och det resulterar i en olustig två mot en-situation.
2020
Efter höstens konfrontation i Della Q fortsätter Bianca Meyer att medverka i podden, men lämnar sedan okommenterat i januari. Anna Björklund och Moa Wallin fortsätter podda fram tills april då Anna Björklund postar tre utlämnande instagraminlägg om Della Q och meddelar att de lägger ner. I inläggen berättar Anna om hur Moa svikit henne genom att hoppa av, och passar på att avslöja Moas graviditet innan hon själv hunnit gå ut med den. Hela internet engagerar sig i Della Qs dramatiska avslut.
Svenska Mordhistoriers Sebastian Krantz meddelar att han lägger ner podcasten efter omfattande anklagelser om plagiat.
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski lackar ur på podcasten Stormens utveckling och anklagar programledaren Ola Söderholm för antisemitism. Bråket gör att debatten om ansvarigt utgivarskap kring poddar får nytt liv.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2020.