Vi har djupdykt bland digitala bollar, arkadhallar och historiska stormatcher och fiskat fram de bästa fotbollsspelen genom tiderna, samt stött på en del märkliga varianter. Här är hela listan.
INTELLIVISION SOCCER
Intellivision, 1979
För en publik som var van vid det urgamla tennisspelet Pong måste Intellivision Soccer varit helt fantastiskt. Det här är ett av de första spelen där du inte behövde superladdad fantasi för att se att det faktiskt var fotboll som spelades på skärmen. Idag fungerar det bäst som en sorts måttstock för hur extremt långt vi kommit i den speltekniska utvecklingen. Fotbollsspelen har kommit långt på 35 år. Men en sak gör Intellivision Soccer bättre än alla andra spel som kommit efter det kanske snyggaste spelomslaget genom tiderna.
VIRTUA STRIKER 2
Arkad, 1997
En gång för länge sedan hittades de absolut mäktigaste spelen i dunkla arkadhallar. Varje match kostade en femkrona och vem som helst kunde utmana dig om mästartiteln på varje spelmaskin. Virtua Striker 2 var länge det snyggaste och roligaste fotbollsspelet som gick att hitta i en arkadhall. Men den här skrikiga bjässen släpptes i en tid då ark adhallarna sakta höll på att dö ut, och snart skulle alla fotbollsintresserade samlas i vardagsrummen för att sparka digital boll. Virtua Striker 2 kommer dock alltid ha en plats i den arkadälskandes hjärta.
NEW STAR SOCCER 4
Mac, PC, 2008
De flesta fotbollsspelen värda sitt namn är gjorda av stora spelföretag och kostar hundratals miljoner att lansera. Det gäller inte för New Star Soccer-serien. Det här är ett indiespel utvecklat av ett superlitet team. Och det märks, på gott och ont. Det saknas en hel del saker som du kanske förväntar dig i ett fotbollsspel, men innehåller en hel del ovanliga saker också. Som till exempel möjligheten att spela bort sin lön på casino, eller skaffa en flickvän. Två saker som utan tvekan är viktiga för dagens fotbollsproffs.
NINTENDO WORLD CUP
NES, Gameboy, 1990
För många åttiotalister var Nintendo World Cup det absolut första fotbollsspelet. Sex utespelare, cykelsparkar, superskott, flygande dyknickar och glidtacklingar som aldrig någonsin bestraffades. I själva verket var det kanske någon slags muterad korpfotbollvariant. Det var helt hysteriskt roligt att spela, särskilt om du hade tillbehör som gjorde att det gick att spela fyra personer samtidigt. I Japan, där spelet utvecklades, var landslagen utbytta mot high school-lag.
ISS PRO 98
Playstation, 1998
Långt innan den storslagna Pro Evolution Soccer-serien fanns på marknaden gjorde japanska Konami föregångaren, ISS Pro 98. Det var fruktansvärt fult. Kantigheten visste inga gränser och bollen var nästan fyrkantig. Ljudet var nästan lika illa. Bollen lät som att den var gjord av trä. Men ändå var ISS Pro 98 fullständigt fantastiskt. Och det berodde helt på den härliga spelkänslan. Det här var början på en ny era för fotbollsspelen. Spelet förtjänar också en guldboll för att Carlos Valderrama fick pryda omslaget.
KICK OFF 2
Amiga, Atari ST, 1990
Den mystiske brittiske spelutvecklaren Dino Dini hade en extremt kort stund i spelbranschljuset. Mellan 1989 och 1994 släppte han fem fotbollsspel. Kick Off 2 var det tveklöst bästa i samlingen. Det var blixtsnabbt och ruskigt svårt, men otroligt mäktigt att bemästra. Att skruva ett långskott i krysset har sällan känts så bra. Här fanns också en genialisk funktion, du kunde spara dina repriser på diskett och spela upp dem i vanlig hastighet eller i slowmotion. Extra mäktigt om du lyckades göra ett snyggt mål mot en kompis.
WORLD CUP 98
Nintendo 64, PC, Playstation, 1998
Att göra spel för specifika turneringar är idag ingen ovanlighet. Det har släppts spel för både EM, VM och Champions League. Men aldrig någonsin har det gjorts lika bra som inför Frankrike-VM 1998. Här kändes det inte som att vi fick spela en bantad version av årets FIFA-lir, nej tvärtom. Att spela klassiska, historiska stormatcher var en av många behållningar med spelet. En personlig favorit var att spela 1966-års VM-final, den mellan Västtyskland och England. Finalen spelades med autentisk kommentator och svartvit bild.
SENSIBLE WORLD OF SOCCER
Amiga, 1994
1994 var ett stort fotbollsår, på många sätt. Sensible World of Soccer tog allt det som Kick Offserien gjort rätt, och gjorde det ännu bättre. För någon som aldrig spelat ser det kanske simpelt och lite löjligt ut. Men för den som någon gång fattat kontrollerna och försökte lära sig spelet är det tydligt att det här är ett riktigt hardcore fotbollsspel. Enormt snabbt, ruskigt djupt och fantastiskt roligt. Det är inte för inte som många räknar det här som ett av tidernas absolut bästa spel, oavsett genre. Än idag har spelet ett levande community som spelar mot varandra online.
FIFA 10
Playstation 3, Xbox 360, 2009
I modern tid finns egentligen bara två olika spelserier som tävlat om världsherraväldet. FIFA och Pro Evolution Soccer. Under i stort sett hela nollnolltalet höll PES fanan högst. Men med FIFA 10 visade anrika Electronic Arts att de kunde mer än att bara hantera lag- och spelarlicenser. Det här var det första spelet på vägen mot att ta över tronen (som de också behöll 2014/2015). Här kunde du för första gången (i ett FIFA-spel) spela en enskild persons karriär. Managerläget fick sig en rejäl genomkörare och spelet på planen blev långsammare och mer realistiskt. Ett stort steg mot det kompletta fotbollsspelet.
PRO EVOLUTION SOCCER 5
Playstation 2, 2005
PES-serien var aldrig bättre än i mitten av nollnolltalet. Det var den perfekta blandningen av simulation och lek. Ett snabbt och blixtrande spel på fotbollsplanen blandat med en kontroll som du efter flera år fortfarande kunde hitta nya nyanser i. Electronic Arts fick se sina japanska konkurrenter i Konami springa i cirklar runt FIFA-serien. Pro Evolution Soccer var spelet för alla som på riktigt uppskattade fotboll. FIFA var för den som gillade topplistemusik och inte brydde sig nämnvärt om själva spelandet. Att Pro Evolution dessutom hade ett community som tillsammans såg till att hålla alla lag och spelare uppdaterade var en fantastisk bonus. Frågan är om säsongen 2015/16 har någon chans mot det magiska året 2005.
FEM MÄRKLIGA SPEL
URBAN FREESTYLE SOCCER
Gamecube, PC, Playstation 2, Xbox, 2004
Det är något med att paketera fotboll i en ”coolare” förpackning som får nackhåren att resa sig. 2001 släpptes Urban Freestyle Soccer, ett spel som försökte sälja in fotboll med enormt stereotyp ghettoromantik. Skejtare mötte gangsters, graffitimålare mötte BMX-åkare. Och det absolut coolaste du kunde ha i ansiktet var ett bockskägg. Spelet ska dock ha pluspoäng för att det faktiskt fanns ett lag bestående av enbart kvinnor. Det har inget av de stora fotbollsspelen lyckats med hittills.
ALLY MCCOIST DIRECTOR OF FOOTBALL
PC, 2001
Antalet skotska fotbollsproffs som fått egna tv- eller datorspel kan räknas på en hand. Om ens det. Halvframgångsrika Ally McCoist är en av de lyckligt(?) lottade. I managerspelet med hans namn kan fotbollsbossen, du alltså, kombinera coachandet med att bygga flygplatser nära arenan och spela om pengar på aktiemarknaden. Och i slutet av varje år kan du försöka lura skatteverket genom att bara betala hälften av den skatt du är skyldig – och riskera att åka fast. Enligt ryktet ska McCoist själv inte alls ha varit nöjd med det här.
PETER SHILTON’S HANDBALL MARADONA
ZX Spectrum, 1986
Det absolut mest intressanta med Peter Shilton’s Handball Maradona sitter i namnet. Själva spelet är nämligen inget särskilt. Visserligen lite före sin tid genom att låta spelaren enbart ta rollen som målvakt, men annars är det som vilket annat fotbollsspel var på mitten av åttiotalet. Fult, begränsat och väldigt, väldigt grönt. Spelutvecklarna insåg naturligtvis det här och såg sig desperat om efter ett sätt att ändå tjäna pengar. Lösningen blev att försöka slå mynt av Maradonas legendariska ”Guds hand” i Mexiko-VM samma år. Click bait, 30 år innan det blev trendigt.
ANDERS LIMPARS PROFFS FOTBOLL
Amiga, C64, 1989
Efter en landskamp mellan Sverige och Albanien blev fullblodsproffset Anders Limpar uppvaktad av två män i breda skinnjackor. De representerade HK Electronics, Sveriges då hetaste spelförlag. De ville licensiera Anders för en svensk version av Gazza’s Super Soccer. Limpar tyckte det var en rolig grej och fick en Amiga-dator med lite extraminne som betalning. Och vi fick ett fotbollsspel där den spelare du styrde blinkade på ett sätt som gjorde att det såg ut som att han var naken på överkroppen varannan sekund.
RED CARD SOCCER
Gamecube, Playstation 2, Xbox, 2002
Om du inte kan göra det bästa fotbollsspelet – gör ett fotbollsspel som sticker ut. Så verkar amerikanska Point of View ha tänkt när de gjorde Red Card Soccer. Och Red Card stack ut mest för att det var otroligt våldsamt. Domarens inställning kunde skifta under en match – från otroligt hård till i princip blind. Och när domaren inte tittade gick det att göra de mest vansinniga glidtacklingar du kan tänka dig. Som grädde på moset kunde ditt lag få möta allt från SWAT-lag till matchelvor bestående av pingviner eller delfiner.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden Bicicleta #1 2015.