Thåström - Den morronen

Patrik Forshage 00:00 11 Feb 2015

Ur den första svenska punkgenerationen är Thåström en av ytterst få som konsekvent vägrat gåuppgåtilljobbetjobbajobbaätalunch.

Istället har han i sin gedigna rebelliositet byggt upp en oberörbarhet, där han kan strunta i alla branschregler och göra precis vad han har lust med. Sedan ett decennium använder han likt åldrade förebilder som Dylan och Lou Reed den positionen till att bygga mörkt malande ordrika hågkomster från yngre dagar i europeiska storstäder.

Det mullrar av det fortfarande av pukor och elektronik och slamrar av metallskrot, och Thåström kryddar sin ödesmättade lyrikrecitation med sina metaforer – från de gamla vanliga sjömännen och fregatterna via ryska poeter till mer oväntat Socker-Conny. Med melodierna bortrationaliserade för maximal suggestion fortsätter Thåström vara ett fascinerande unikum.

Skivbolag: 
Artist: 

Fler musikrecensioner

Summer Walker – Life On Earth

Efter debutalbumet Over It stod det klart att Atlanta hade fått en ny r&b-drottning. Summer Walkers inkännande slow jams har inte bara charmat fans världen över, hela OVO med Drake i spetsen har också fastnat. Det märkets inte minst när Drake hoppade på remixen av Summer Walkers magiska Girls Need Love. Men att bli känd över natt är inte lätt. I slutet av förra året ställde Walker in majoriteten av spelningarna på sin turné på grund av sin sociala ångest. Hon hintade också om att hon var klar med musiken för gott via sin Instagram.

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage.