Thåström - Den morronen

Patrik Forshage 00:00 11 Feb 2015

Ur den första svenska punkgenerationen är Thåström en av ytterst få som konsekvent vägrat gåuppgåtilljobbetjobbajobbaätalunch.

Istället har han i sin gedigna rebelliositet byggt upp en oberörbarhet, där han kan strunta i alla branschregler och göra precis vad han har lust med. Sedan ett decennium använder han likt åldrade förebilder som Dylan och Lou Reed den positionen till att bygga mörkt malande ordrika hågkomster från yngre dagar i europeiska storstäder.

Det mullrar av det fortfarande av pukor och elektronik och slamrar av metallskrot, och Thåström kryddar sin ödesmättade lyrikrecitation med sina metaforer – från de gamla vanliga sjömännen och fregatterna via ryska poeter till mer oväntat Socker-Conny. Med melodierna bortrationaliserade för maximal suggestion fortsätter Thåström vara ett fascinerande unikum.

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.