Parham – Vårt paradis

levi hielle-bergstrom 10:34 6 Oct 2019

Det är allmänt känt att Parham är en skicklig textförfattare. Albumet Torsken som kom ut förra året berörde identitet och kärlek på ett nytänkande sätt. När göteborgsrapparen nu återvänder med EPn Vårt paradis går han om möjligt ännu djupare i sina analyser och betraktelser. I friktionen som uppstår mellan motgångar, orättvisor och stolthet alstrar Parhams texter energi som gör dem kraftfulla och medryckande. När produktionerna lever upp till allvaret i texterna uppstår något unikt. När så inte är fallet blir resultatet dock något strävare.

Vårt paradis utforskar Parham mellanförskapets konsekvenser. Bordsskick beskriver de subtila barriärerna som leder till en känsla av utanförskap på ett personligt sätt. Parham förankrar sin samhällskritik i sin egen historia vilket ger EPn en röd tråd. En applåd, som följer efter bordsskick, är en hyllning till alla som lyckats trots att oddsen inte varit på deras sida. När Parham beskriver nostalgins förödande grepp efter en misslyckad relation på singeln Fingertoppar är gåshuden ett faktum. Hans detaljrika berättelse frodas verkligen över den dramatiska produktionen.

I ljuset av Fingertoppar, Bordsskick och En applåd står sig resterande spår inte lika starka. Det är i samspelet med dramatiska ljudbilder som Parhams texter kommer till liv vilket får de minimalistiska verserna på Dålig start att kännas mindre. Trots att texterna fortfarande är träffande väcker inte produktionerna på Solstrålar och Hon kör samma fascination. Parhams förmåga att skifta mellan samhällskritik och självreflektion gör Vårt paradis till en samtidsskildring där gråzonerna får ta plats. Få svenska rappare klarar av den balansgången lika bra som Parham.

 
Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Ala.Ni — Acca

På sina ställlen har Ala.Nis huvudsakligen helt instrumentfria andra album drag av mer traditionella körverk, som i renässansklingande Hide där en stråkkvartett tillåts utrymme bakom alla hennes välbalanserade stämmor, och i himmelska och synnerligen finstämda In the Land

Pictish Trail - Thumb World

På Isle of Eigg i nordvästra Skottland sitter den underfundigt underhållande psykedeliamusikern Johnny Lynch och funderar över livets stora samband. Den tumvärld som upptar hans grubblerier här beskriver hans som det paradoxala i att tummen är det som skiljer människans fysionomi från andra arters (så säger han) och därmed varit avgörande för evolutionen, och samtidigt är den kroppsdel vi använder för den artificiella verklighet som utgörs av mobiltelefoner och surfplattor, och som därför orsakar människans de-evolution. Nämnde jag att han är en psykedelisk humorist?

Spinning Coin - Hyacinth

Hur kan någon stå emot att falla pladask för den här sortens klassisk skotskt gitarrindie? Musik som utgår från Velvet Underground och som med krångliga gitarrslingor styr sina nerviga och ofta lite tröga popmelodier mellanlandar i åttiotalets Postcard-pop innan den med purfärsk aktualitet är framme i nutiden

Tennis - Swimmer

Lagom till Alla hjärtans dag släpper Tennis sin mest romantiska platta hittills. Duon består av paret Alaina Moore och Patrick Riley, och tillsammans gör de moderna kärleksballader. Inspirationen är hämtad från amerikansk 70-tals rock och vår tidstypiska indiepop.