Aloe Blacc – en genreöverskridande världsstjärna

07:33 28 Sep 2020

Det har gått tio år sedan Aloe Blacc släppte låten som förändrade allt. I Need a Dollar. var egentligen tänkt att bli en relativt anonym låt på hans andra soloalbum Good Things. Men när hans bluestunga skildring av en arbetslös man blev soundtracket till How to Make It in America fick låten eget liv. Inför släppet av hans femte soloalbum All Love Everything fick vi chansen att tala med den genreöverskridande sångaren om det förflutna och framtiden.  

I bakgrunden leker Aloe Blaccs barn med lego. Parallellt med att vi diskuterar musiken som har format honom som artist bistår han i legobyggandet. Genom Aloes karriär har han laborerat friskt med olika genrer. Sedan han började göra musik har han hunnit samarbeta med EDM-stjärnor som Avicii och David Guetta utan att släppa taget om soulen och hiphopen som präglat hans egen musik.
– Jag började blanda genrer för att jag kommer från hiphopen från början. I hiphopen använder vi samplingar som har olika ursprung. Vi tänker inte ens på det som att blanda olika influenser, vi tänker på det som hiphop. Vi kan bland soul med rap och funk med klassisk musik utan att höja på ögonbrynen. Vid den här punkten i min karriär handlar det inte längre om vilken genrer en låt tillhör när den är klar, utan om teman. 

Hitlåtarna som har definierat Aloes karriär, som The Man från hans grammynominerade album Lift Your Spirit eller Avicii-samarbetet Wake Me Up, anspelar i grunden på positiva teman trots att de har sina olikheter stilmässigt.
– Oavsett hur låten i slutändan blir är mitt favorittema motivation. Jag kallar det för BIM. Bekräftelse, inspiration och motivation – det är den typen av låtar som jag gör bäst oavsett vilken genre det rör sig om. I Need a Dollar, The Man och Wake Me Up handlar alla om motivation även om den första är soul, den andra är pop och den sista är dansmusik. 

 

"Mina hjältar inom hiphop har alltid varit bra på att berätta historier"

 

Trots att Aloes alster skiftar genremässigt har hans låtskrivande alltid präglats av historieberättande.
– Mina hjältar inom hiphop har alltid varit bra på att berätta historier. Samma sak gäller singer-songwriters jag ser upp till. Som artist behöver du förmedla ett budskap som gör lyssnaren emotionell och intresserad. Och historieberättande är ett kraftfullt sätt att skapa ett personligt band med lyssnaren. 

I december förra året hölls en minneskonsert för Avicii på Friends Arena i Stockholm. Aviciis bortgång kom som en chock för en hel värld som har kommit att älska hans musik. För Aloe som har gjort några av sina mest framgångsrika låtar tillsammans med Tim Bergling, som han egentligen hette, var kvällen tveeggad. 

Hur kändes det att uppträda för att hedra minnet av någon som du tidigare samarbetat med?
– Det var inte lätt. Men fansen uppskattade verkligen att ha en plats där de kunde minnas Tim och återuppleva hans musik.

Aloes röst mjuknar när ämnet kommer på tal. Konserten, som gjordes för att hylla Tim Berglings artistskap och för att stödja arbetet mot psykisk ohälsa, hade en gedigen lineup. Aloe var tillsammans med David Guetta, Kygo och Adam Lambert en av huvudakterna.
– Inom hiphopen är det vanligt att dj:s och mc:s samlas och dedikerar en hel kväll till en betydelsefull artist. Till exempel en kväll med musik från Stevie Wonder eller Marvin Gaye som tolkas av olika artister. I dansvärlden är det väldigt ovanligt. Dj:s möts inte för att spela och hylla en speciell artist under en kväll på det sättet. Därför tycker jag att det var oerhört viktigt att vi gjorde den konserten även om den var emotionellt laddad för alla inblandade. 

I takt med att intervju fortgår kräver legoprojektet allt mer uppmärksamhet. Innan vi avslutar diskuterar vi det nya albumet All love Everything. Familjerelationerna som har präglat hans liv under det senaste årtiondet är enligt Aloe ett centralt tema på det nya albumet.
– Det är i grunden relationen till min familj som jag talar om på All Love Everything. Och jag har haft möjligheten att arbeta med oerhört talangfulla producenter och låtskrivare, som Jonas Jeberg, Neil Ormandy och Jay Stolar. De är otroligt begåvade människor som har många spännande idéer, och som tur var hann vi klart med albumet precis innan pandemin slog till. 

Vilket är ditt favoritspår på det nya albumet?
– Just nu är Harvard mitt favoritspår. Glory Days är en annan favorit som kombinerar element från hiphop, bossa nova och soul som jag aldrig har blandat tidigare. Såklart även My Way då den är så kraftfull. Men ur ett berättarperspektiv är det helt klart Harvard! 

All Love Everything släpps den 2 oktober på BMG.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!