Kishi Bashi — Omoiyari

Patrik Forshage 00:00 29 May 2019

Med en spröd folkvisa med vackert gitarrplockande lyft från Everybody’s Talking placerar Kishi Bashi resolut sitt nya album i folkmusikvågen på Bleecher Street i slutet av 1960-talet. Med distinkta melodier och huvudsakligen akustiska gitarrer tar K Ishibashi avstamp i Simon & Garfunkel för sina positiva och konstruktiva kommentarer till historiskt och nutida amerikansk medmänsklighet och förtryck. 

Albumtiteln är japanska för empati, och den sortens värme genomsyrar skivan även i de tunga delar som berättar om amerikanska koncentrationsläger för sina medborgare med japanskt ursprung under andra världskriget. ”History doesn’t repeat itself, but it often rhymes…” konstaterar han utan att bli mer explicit kring dagens politiska klimat, och berättar iställetmed finess och fingertoppskänsla om omöjlig kärlek för en japanättad straffarbetsfånge i ett chaingang i amerikanska södern över en traditionell altcountryklingande visa i Angeline

A Song for You (nej, inte den A Song for You) heter ett av de bästa spåren, och även om den och så gott som varje spår går att spåra till sin Greenwich Village-förlaga tar inte det bort något av den omtänksamma skönheten hos Omoiyari.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

ZEM - Want U To Know

ZEM, bestående av sångerskan Ayla och producentduon Broke ’N Tipsy, är en trio i startgroparna av sitt samarbete. Musikkollektivet introducerades nyligen på Hotell Nöjesguiden under Way Out West, och deras sex spår långa debut-EP består av skön Ambient. Här trängs de tre sedan tidigare släppta singlarna Mama Baba, Won’t Wait och Everyday med lika många nya spår.