Jonathan Johansson – Love & Devotion

Sara Berg 00:00 11 Nov 2016

I Daniel Adams-Ray/Oscar Linnrosiga Vem av alla sjunger Jonathan Johansson om Kim och Kanye och är därmed inte längre bara en politisk observatör utan även en popkulturell samtidsskildrare.

I takt med skivorna han släpper, har hans röst gått från skir och skör till mer handfast välartikulerad och småkaxig. Kanske är det de tidstypiska r'n'b-inslagen som gör det, en ljudbild som träffsäkert ringar in Stockholm 2015-2016 och som adderar något bitskt till låtarna.

Jag tycker bättre om när soundet är dimmigare, där melodierna är mjukare och mer drömska. Som i Släng alla heartbreakstråkar som nästan låter som nya Kent-skivan. Även Real Thing med sina disco-Prince-vibbar är kul, liksom song not song-låten Ti Amo, som kanske egentligen mest är spoken word till marschmusik.

Det finns gott om identitets- och livsstilsmarkörer i texterna (Tinder och MDMA) och generellt känns den här skivan riktad till 20-åringarna som köar till Under bron och de 30-årskrisande paren de senare kommer att bli. Och det är väl inget fel i det.

Läs även: Intervju - Jonathan Johansson är tillbaka

Skivbolag: 
Artist: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.