Illy – The Space Between

Morgan Storesund Skarin 00:00 18 Jan 2021

Är Australien världens mest kulturlösa land? Ja, i alla fall om man får lita på sina fördomar. Fördomar som bekräftats de gånger man utsattes för vidriga Australiensare med sleevetatueringar och Jack Daniels-linnen på sina obligatoriska efter-gymnasiet-tågluffar i sydostasien, och av faktumet att rapparen Illy är en av landets främsta. Ja, att han över huvud taget får existera år 2021 i Australien. 

Illy har tagit till vara på en raphistorisk tidsperiod vi alla gärna vill glömma. Den runt 2010, när urvattnad, personlighetslös pop tvingade sig in i hiphopens värld. När Eminem och Jay Zs låtar byggde runt Rihanna-ballader som låter som att de skrivits av Adam Levine, Macklemore vann årets hiphop på grammys och vi tyckte att Newkids singel Jag gråter bara i regnet var RnB. 

De här parallellerna räcker dock inte riktigt till för att beskriva hur lite hiphop Illys “hiphop” är. Faktum är att Eminem och Rihannas Love the Way You Lie eller Macklemore och Ryan Lewis Can’t Hold Us framstår som rena rama Wu-Tang Clan i förhållande till Illy. Jag skäms för er Australien. 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Armand Mirpour - Rosor och popcorn

Det brummande ljudet från kylskåpet fick fasas ut i mixern. Så kan det bli när en skiva spelas in på 23 kvadratmeter, varav viss sång direkt genom datorns egna mikrofon. Lofi-soundet tar uttryck i burkiga instrument och ord som ibland är svåra att urskilja. Egentligen kanske det skramliga soundet skulle förstärka skildringen av svärta och trasig verklighet. Men istället lämnar den mig undrande kring om skivan är färdig eller inte.  

Lost Horizons - In Quiet Moments

Lost Horizons släpper nu uppföljaren till Ojalá från 2017 i form av ett dubbelalbum med titeln In Quiet Moments. Lost Horizons utgörs av duon Simon Raymonde, tidigare bassist i Cocteau Twins, och Richard Thomas, tidigare trumslagare i bland annat Dig Juz. Skivan är maxad med drömsk och jazzig pop som framkallar varma känslor hos lyssnaren.