Ison – Tronen

Morgan Storesund Skarin 00:00 27 Mar 2021

Att Ison jämför sig själv med Jay Z, talar om att han sitter på tronen, som om han hade samma status i Sverige som “Hova” har i USA, är förstås löjligt. När Jay Z och Kanye West släppte Watch the Throne satt de onekligen på den amerikanska hiphoptronen. Ison har inte varit nära någon tron på tio år. 


Ändå är inte Jay Z-liknelsen helt fel. För när det kommer till soundet och Isons valda väg i det moderna hiphop-Sverige, påminner rapparen om den amerikanska multimiljonären. Ison har valt samma taktik som Jay Z de senaste åren. Han försöker inte vara i framkant, hänga med i de nya generationernas stil och uttryck. Istället erbjuder Ison gamla, stabila, men välproducerade beats. Han rappar självgott likt Hova, snyggt och säkert. Ison låter sig vara farbrorn, förlegad men självsäker och högklassig. Rollen passar honom bra. Rapparen är nästan bättre än när Ison och Fille var som störst. Deras gamla hits känns omoderna, nästan pinsamma. Tronen däremot känns tidlös. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Small Black – Cheap Dreams

Brooklynbandet Small Black är aktuella med skivan Cheap Dreams. Det är dramatisk syntpop som hela tiden låter känslorna vara i fokus. Har du hört M83s låt Midnight City (du borde verkligen ha hört den) så förstår du vilka känslor som är i omlopp på albumet, även om de är något mer nedtonade här. Förvänta dig något rejält melankoliskt bland alla 80-talssyntar och vackra sångmelodier. 

Saga Back - All Is Not Well In Heaven

Tydligen pluggar Saga Back heltid samtidigt som hon bedriver en musikkarriär där hon skriver och släpper musik. Här om dagen kämpade jag liksom med att vända strumporna åt rätt håll innan jag la dem i tvätten. Men det är inte bara att Saga släpper lite musik, hon släpper helt fenomenal sådan. Hon har blivit beskriven som "göteborgs musikaliska gömda pärla", även om hon otvivelaktigen kommer vara sjukt ogömd väldigt snart.