Guleed – Lucky20

Morgan Storesund Skarin 00:00 3 Nov 2020

Guleed har något speciellt. Det är svårt att säga vad, men något är det. Hans sätt att rappa, prata, sjunga. Guleed siktar rakt mot sin lyssnare. Han är ärlig både i vad han säger och hur han säger det. 

Tyvärr har rapparen tonat ner det som gör honom så bra på sitt andra album Lucky 20. Basen är precis lika tung och texterna lika gravallvarliga som på debuten 50 grader i februari, men Guleed tar inte ut svängarna i samma utsträckning. På debutalbumet kunde han frustrerat skrika ut raderna och höll sig inte för att bryta loss i sin somaliskt influerade sång. Här håller han sig cool och rösten är ofta inbäddad i lager av autotune. 

Det är inte så att låtarna är dåliga. Nästan varje spår har en minnesvärd hook. Men det är som att man hela tiden väntar på hur Guleed ska tappa sitt lugn, höja rösten och blotta sin spruckna falsett istället för att som nu, mumla fram raderna i dov rapsång. Men det händer aldrig, inte en enda gång.   

 
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Nomad – Blåser på stormen

Nomad har sedan tidigare gjort sig ett namn på battle rap-scenen i Sverige. Där rappare tävlar genom att leverera dissar mot varandra inför en publik. Och det märks att det är just därifrån den skånska rapparen kommer. Hans debutalbum lägger stort fokus på texterna och hur de levereras.

Telos Vision - Unlike the Night

Telos Vision har släppt EP:n Unlike the Night. Det är ett verk med gitarrdrivna indierocklåtar, bra melodier och överlag välskrivna låtar. Men jag kan inte undgå att tänka på en grej när jag lyssnar: det här låter som The War On Drugs. Från sången till gitarriffen till syntarna i bakgrunden, det är verkligen likt. Däremot saknas något här, det där odefinierbara extra som gör att The War On Drugs är så himla bra.