Ben Howard - Collections From The Whiteout

Raffaella Lindström 00:00 30 Mar 2021

Ben Howard slog igenom 2o11 med sin alldeles för bekväma folkpop. Låtar i stil med Only Love spelades ofta på radion, men musiken är så pass färglös att den sällan engagerar eller väcker känslor. Ben Howard är helt enkelt en steril version av James Blunt. 

På sitt nya album har singer-songwritern öppnat ett nytt fönster på glänt. Den här gången är folkmusiken flersidig och sångerna är hämtade från innanför huden. Ett exempel är låten Finders Keepers, som handlar om en resväska som flyter i sjön. Inuti den vilar delarna av en kropp. 

Tro mig, det är en både sorgsen och vacker berättelse. Temat känns väldigt långt ifrån vad Ben Howard vanligtvis sjunger om. Samma sak gäller det nya greppet att skildra historiska händelser. I bland annat låten Crowhurst’s Meme sjunger han om flygplanstjuven Richard Russell. 

Artisten må ha vidgat sina vyer, men den trygga folkpopen saknar fortfarande karisman att engagera. Därför är det svårt att uppskatta albumet som helhet.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Small Black – Cheap Dreams

Brooklynbandet Small Black är aktuella med skivan Cheap Dreams. Det är dramatisk syntpop som hela tiden låter känslorna vara i fokus. Har du hört M83s låt Midnight City (du borde verkligen ha hört den) så förstår du vilka känslor som är i omlopp på albumet, även om de är något mer nedtonade här. Förvänta dig något rejält melankoliskt bland alla 80-talssyntar och vackra sångmelodier. 

Saga Back - All Is Not Well In Heaven

Tydligen pluggar Saga Back heltid samtidigt som hon bedriver en musikkarriär där hon skriver och släpper musik. Här om dagen kämpade jag liksom med att vända strumporna åt rätt håll innan jag la dem i tvätten. Men det är inte bara att Saga släpper lite musik, hon släpper helt fenomenal sådan. Hon har blivit beskriven som "göteborgs musikaliska gömda pärla", även om hon otvivelaktigen kommer vara sjukt ogömd väldigt snart.