Villa Godthem

Redaktion 14:07 2 Sep 2011

 

Det vackra sensommarvädret har medfört att det inte finns en stol ledig på Villa Godthems ansenliga uteservering. Vårt sällskap som trots allt har bokat bord får därför snällt vänta i trekvart innan vi äntligen slår oss ner på terrassen. Under denna period har vi både nekats Dry Martini, då detta skulle ”ta för lång tid”, samt blivit upplysta om krångligheten att sätta upp vår fördrink på notan.

Väl med menyn framför oss fångar den norska fjordlaxen vårt öga först av förrätterna. Rätten visar sig tyvärr vara slut, men hamnar likt förbannat något senare på vår nota. Det gör däremot inte den champinjonpotage som visar sig vara en minst sagt fullgod ersättning. Skulle vi tackat för oss och gått hem efter denna hade nog betyget trots allt närmat sig toppregionerna. Soppan är perfekt i såväl smak som konsistens och utseende. En mindre imponerande räkcocktail tittar avundsjukt på när komplimangerna haglar över dennes kompanjon.
När varmrätterna kommer in strax innan vi är färdiga med soppa och cocktail ångrar de av oss som valt någon av plankstekarna att de ens tog en förrätt. Köttet är nämligen utmärkt stekt, och framför allt är styckningsdelarna enorma. Tillbehören lämnar däremot något att önska.
Den trerättersmeny som går under Carl Johan Uddmans namn – den operasångare som först förlänades Villa Godthem från en beundrare – visar sig vara mest prisvärd. Menyn består av räkbrioche, lamm och chokladtårta och håller överraskande hög kvalitet rakt igenom. Ett alternativ klart värt att överväga för den som vill ta det säkra före det osäkra. Portionerna är överlag oerhört generösa, ett epitet man emellertid inte kan tillskriva saftigheten i den vitlöksgrillade Bosarpkyckling som avslutar varmrätterna. Trots att vi fullkomligt öser Ljusterödressing över fågelköttet förblir det knastertorrt och bortom all räddning. En stor del av portionen får således ta en returbiljett till köksregionerna. Men innan den gör det har hälften av sällskapet fått in kaffe med tårta. När vi påpekar avsaknaden av ett antal kaffekoppar och samtidigt passar på att be om att få dela upp notan plockar servisen för första gången fram en penna och ursäktar sig med att ”Minnet har supits bort för längesedan”. Vi godtar ursäkten och adderar avec till vår slutbeställning. En vänlig servitris kommer ut och visar upp flaskan med Calvados restaurangen valt istället för den Busnel vi beställde. Vi nickar godkännande, nöjda med det föreslagna alternativet. Servitrisen försvinner därefter in i villan och lovar att komma tillbaka med två fyror. Sedan ser henne vi henne aldrig mer och frågar därför hovmästaren var hon tagit vägen. Hon har tydligen godt hem.

Adress: 
Rosendalsvägen 9
Telefon: 
505 244 15
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–sön 17–01.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Petri

Petter Nilsson har tidigare bland annat ansvarat för driften på Spritmuseums restaurang och drivit restauranger i södra Frankrike.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!