
Foto: Thomas Wal
Natten innan The white guide presenterades så kramade många utav Sveriges kockar om sina barn lite extra hårt. Sveriges bästa restauranger skulle utses och en eventuell framtid därmed utstakas. Thörnströms blev utsedd till årets vinkrog i Sverige. Ingen är förvånad.
Men det var på tiden. Thörnströms har behandlats styvmoderligt. Blivit något förbisedd genom åren. Att Fond har en stjärna och inte Thörnströms är ett tydligt exempel.
Thörnströms avsmakningsmeny med tillhörande vinmeny är förmodligen meningen med livet. Smakupplevelsen är maximal. Och fort går det, ingen står hungrig innanför Thörnströms väggar. Det man finner på menyn är spädgriskind med potatispuré, Guds gåva till mänskligheten. Smörstekt marulk med små pilgrimsmusslor. Och så anklevern. Och vinerna. Åh, vinerna.
Mellan rätterna servar någon dig med passionsfrukstsorbé för att rensa smaklökarna.
Maten är helt enormt vällagad och personalen är villig att göra ändringar i den lyxigt sammansatta menyn för din skull. Alltså, som det bör vara.
Thörnströms är egentligen själva definitionen av ett smultronställe. Det ligger så pass privat och avskilt att vissa taxichaufförer förmodligen kommer ha problem att köra dig dit. Eller så promenerar du bara upp mot Johanneberg och följer spåret av drömska brödbollar Håkan lämnat bakom sig.
Ett i dags dato utbrett fenomen på världens restauranger, oavsett prisklass, är nämligen klassikern "brödkorgen". Överallt får du bröd och smör innan varmrätterna rullas fram. Men på Thörnströms får du en korg med något som bäst kan beskrivas som brödbollar. I fyra olika smaker dessutom. Ett fenomen som borde spridas som en löpeld genom Europa för allas bästa. Får en att vilja simma i ett brödbollshav genom livet.
Öppet: Tisdag-lördag 18.00-24.00, söndag stängt.