Rå Epok

Redaktion 16:53 16 Dec 2010


Foto: Christian Andersson

När alla restauranger babblar på om sina närodlade råvaror och kött från närliggande gårdar är det fortfarande samma lax som serveras på sushirestaurangerna och bläckfisken transporteras från ett annat hörn av världen.

Alla älskar sushi och ingen verkar reflektera. Förutom killarna som har startat Rå Epok. En sushirestaurang som gör sushi på ett helt nytt sätt, enbart med lokalt fångad fisk som aldrig någonsin är rödlistad. En begränsning som öppnar upp för nya idéer och vägar och skapar helt andra smaker på tallriken. Sushi blir plötsligt en ny upplevelse utan att ge avkall på de grundläggande japanska smakerna som förmedlas genom sushiris, råvaror och temperatur. De kallar det sushi af skanea och i restaurangen spelas så klart Peps, Timbuktu, Bob Hund och skånska gamla visor. Lokalen är, också den, en blandning mellan det japanska och skånsk sommarstuga med blommiga tapeter, träbänkar och kuddar med allmogemönster. Stammisar som tilltalas vid namn kommer in med jämna mellanrum och de två unga killarna pratar gärna.
Makin är döpt till saker som ”Rullebören” och ”Rägan”. Vi beställer ”Samelandsfatet”, 30 olika bitar som serveras på en stor träplatta. Nigirin ligger parvis och lyser i tre olika nyanser av rosa. Det är röding, regnbåge och forell. Någon har fått strimlor av purjo på toppen, en annan kimchiolja. Det är mycket roligare än den gamla laxen vi är vana vid. Det smakar fräscht och har karaktär. I de små makirullarna hittar vi abborre och gurka och vi undrar varför ingen har gjort detta tidigare. Konceptet sushi på skånska är lika enkelt som briljant. De sticker ut från alla andra sushirestauranger, blir mer intressanta och är dessutom förbannat sympatiska. När vi äter gösen med dill på toppen vet vi dessutom att Rå Epok ger tillbaka till sjön genom att återinsätta fisk. Hur många de är uppe i syns på en tavla på väggen. Favoriten för kvällen blir torsken med citruspepparrot på toppen och en nigiri med fisk som är halstrad i vilöksolja. De vackra öppna rullarna med havsräkor är som vuxengodis och makin med röding och chilimajo ger ordet smarrigt en innebörd. Grattis Lund!

 

Öppettider: 
mån–fre: 11–21, lör 12–21. Här finns inga rättigheter.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!