
foto Linus Hallsénius
Här har vi ätit ett par av våra bästa middagar någonsin. Det var gåslever, hummer och tryffel. Det var sparris som plockades på morgonen i Tyskland och flögs till Sverige för att serveras dagsfärsk. Men nu har Gässling stängt. Det var inte helt lätt för mästerkocken Jürgen Grossman att hitta en köpare till lokalerna, sedan han själv lämnat Knivsöder för att öppna krogen GQ på Östermalm. Kvarteren kring Zinkensdamm kanske inte är det mest självklara valet för finkrögare. Nu har dock krögaren från gamla Il Covo (Il Contes bakficka) hittat hit och öppnat en ambitiös italienare.
Porslinsgässen har flugit sin kos och interiören har blivit lite stramare, även om värmen och Jürgens "gemyt" sitter kvar i de mörka träbjälkarna. Att vi bjuds på prosecco så fort vi klivit in genom dörren gör gissningsvis lokalen ännu stiligare.
Maten är fantastisk och får oss att minnas Divinos storhetstid och Nicola Ingrossos kärlek till och generositet med tryffel. Gödkalvscarpaccion kommer med en rejäl klick tryffelkräm och flera av rätterna på menyn frotteras med denna svamp.
Cappuccino di Funghi är en annan smakfull förrätt med en svampsoppa i ett (lite väl) stort glas och en liten karott med oxsvans, lök och bönor vid sidan om. Bigolin med skaldjur är också toppen - nästan lika bra som Tarantinos - även om jag faktiskt hatar när skalet sitter kvar på räkorna i en så såsig rätt.
Portofino lyckas med såväl service, miljö, mat och dryck. Och att upprätthålla den gastronomiska heder som adressen Brännkyrkagatan 93 så länge har stoltserat med.