Kokoo Bello satsar på fondue när de flesta har glömt bort i vilket förråd vi ställde sjuttiotalets fonduegrytor. Om du aldrig testat är principen som följer: ett uppvärmt kärl med ost, buljong eller olja på bordet, vari du doppar eller tillagar olika tillbehör.
Utifrån ser Kokoo Bello litet ut och ett stort högt fönster gör det gemytligt. Väl inne visar det sig att taket är öppet upp till en andra våning. Restaurangen säger sig vara Lunds närmaste alp, och visst, på väggarna hänger ett och annat gökur och från högtalarna spelas musik med joddling. Annars är det inte mycket alpkänsla, men det gör inget – lokalen är toppen.
Fonduerna är man minst två om. Under tiden vi beställer får vi in friterade bitar tunnbröd och chèvrekräm, och tur är väl det för det tar en hel timme innan förrätten kommer. En näve handpillade räkor på pepparrotskryddad röra smakar helt okej. Den enda vegetariska förrätten är en ostbricka och det lockar inte när vi ska äta ost i smält form till huvudrätt. Istället får vi råraka med crème fraiche och rödlök, utan rom, som vi ändå betalar fullpris för.
Så kommer då ostfonduen och tillbehör som brödbitar, gurka, soltorkad tomat, parmaskinka, korvar, syltlök och cornichons. Fyllning i vilken kafémacka som helst, det är utan finess. Vi doppar korv, vi doppar cornichons och vi doppar plikttroget resten av tillbehören, men fonduen ger inte mersmak. Kontrasten mellan den syrliga syltlöken och den varma osten är det mest spännande. Vi fantiserar om annat att doppa, broccoli eller endiver till exempel.
Vi frågar servisen om dryckesförslag och blir rekommenderade ett ”halloninspirerat” rött vin. När vi ber om ett glas rosé och får in ett glas rött, som servisen hävdar är rosé, undrar vi var den dolda kameran är. Allting tar för lång tid. Vi beställer efterrätt, chokladfondue och apfelstrudel. Servisen kommer tillbaka och meddelar att köket stängde för fem minuter sedan. Utan att ens bli erbjudna cavan vi beställde till lämnar vi ett tomt Kokoo Bello snabbare än ägaren hinner joddla välkommen åter. Synd på en så fin lokal.