Kalaset

Redaktion 07:54 4 Sep 2018

Stämningen är på topp när vi gör entré på restaurang Kalaset en lördagskväll på Nörreport i Köpenhamn. Stället är fullsatt men som tur är verkar gästomsättningen vara hög och ett sällskap lämnar precis när vi börjat fundera på att gå.

Inredningen är retro och gamla radioapparater är upphängda på väggarna. Musiken ligger på en ganska lugn och tyst nivå, vilket gör att ljudvolymen inte blir allt för hög trots att det är lördagskväll och baren började bli smockfull.

Vi slår oss ner, få menyerna snabbt levererade av en vänlig servitris och blir ombedda att beställa i baren när vi bestämt oss för vad vi vill beställa. 

Kalaset är en restaurang som håller högt tempo från brunch till nattliga cocktails. Det går inte att reservera bord utan det är bara att gå in och hoppas på det bästa. För det mesta verkar det lösa sig i den väldigt opretentiösa miljön och folk kommer och går .

Det finns tre menyer. En brunchmeny för veckodagarna, en för helgerna och en mer traditionell lunch- och kvällsmeny. Vi får den sistnämnda på bordet och går noggrant igenom innehållet. Menyn är uppdelad i tre delar och bjuder på plockmat, burgare och en lite mer spridd avdelning med vilt skilda rätter med kopplingar till Indien, Vietnam och Sverige. En currygryta, en nudelsallad och ”modern av alla smörgåsbord” som fått namnet Stockholm. 

Vi bestämmer oss för att testa plockmaten från avdelningen ”Sharing is Caring” och varsin burgare. En ”Moonstruck” (135 dk)  med mozzarella, stark salsa, rostad peppar, serranoskinka och hemmagjord majonäs. Därtill blir det en vegetarisk ”Zorba The Greek” (135 dk) baserad på kikärtor med getost, söt senap och även här den hemmagjorda majon. Från plocket väljer vi grön hummus, rödbetor, två rustika korvar med bröd och söt senap samt rostad klyftpotatis. 

Beställningen levereras fort och vi inser efter en tugga att burgarna är natt och dag. Trots att vi beställer köttvarianten som ”medium rare” är den överstekt och ganska torr. Mozarellan och salsan är god, men det höjer tyvärr inte helheten märkvärdigt. Den vegetariska ”Zorba The Greek” är däremot ett riktigt kap. Kikärtsbiffen är smakrik och får en extra touch av getosten, salsan och majonäsen som är riktigt smarrig. Dessutom är den riktigt mättande. Det är tydligt att det inte är köttet som fått mest kärlek på det här kalaset. Bland tapasvarianterna dominerar hummosen och rödbetorna som är så goda att vi funderar på att beställa in fler. Den ”rustika” korven är mest torr och hade det inte varit för senapen hade den blivit underkänd. 

Det är också tydligt att Kalaset nog är bäst på brunch. På Tripadvisor hyllas pannkakorna och de vegetariska alternativen och kanske skulle betyget bli högre om det var den menyn vi testade. Vi kan skriva under på att det vegetariska utbudet är bra och bättre än det köttiga och efter en avslutande cocktail kan vi också konstatera att man kan sin alkohol.

Vendersgade 16, Köpenhamn. 

Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: mån-tor 09-00, fre-lör 09-02, sön 09-23.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.