Chakula

13:09 27 Jun 2005
Hmmm, när vi nåddes av beskedet om att Chakula skulle öppna tänkte vi att jaha, nu har någon varit på den där indiern på Riddargatan och kommit på tanken att öppna en designad finkrog för afrikansk mat på samma sätt Annakhan gjort med det indiska köket. Vi tänkte alltså - på ett lite uppgivet vis - "lite fresh lokal och lite halvdan mat med russin och frukt i". När vi första gången klev in på Chakula såg vi att vi hade fel. Det visade sig att lokalen inte alls var "stilfullt modern" utan snarare smått alldaglig. Efter att ha slängt en blick på den lovande menyn och tagit en slurk av det kenyanska ölet Tusker slog det oss att vi kanske även skulle ha fel om maten. Så vi framförde diskret våra hälsningar från Maina Arvas till den lustiga afrikanska masken i tomteskägg och började känna den julstämning som i Sverige normalt infinner sig när det doftar nejlika och kanel. Chakulas afrikanska mat är utmärkt. Personalen säger sig ha jobbat i södra och östra Afrika i 10 år och hämtat sin inspiration därifrån. Vi pratar dock inte etiopisk ingera, som vi fått smak på efter besök på African Starlight och Abyssinia. På Chakula hugger vi istället in på en bit afrikansk antiloop, skuren i tunna skivor till en carpaccio som kommer med rödlökssallad och rostade pumpafrön (Swala embamba, 99 kr). Snyggt upplägg och mycket gott. Den prisvärda, fräscha och goda kongosalladen - eller Mboga ndogo ndogo (65 kr), som den också kallas på menyn - består av rädisor, mango och sötpotatis samt en dressing på apelsin och koriander. Doften av nejlika härleder vi till de vitvinskokta blåmusslorna (75 kr) som även kryddats med kardemumma, samt serveras med smakrik sjökorall. Tristare är Mishaki (85 kr), som är små marinerade grillspett av biff, med spenat, rödlökssallad och jordnötssås. Kikondoo na viazi choma (185 kr) är finfina lammrack som smakar kanel och kommer med honungsrostad sötpotatis och rödvinssås. Alla ord blir roliga om man sätter ordet "djungel" framför. Om man har någon som helst humor är det omöjligt att låta bli beställningen djungelbiff (145 kr). Köttet är föga exotiskt - nöt. Men den smarriga heta bönsalladen och rödvinsauterade ostronskivlingen sätter kossan i trav. Servicen är bra - bäst gillar vi hon som påminner lite om Lili Taylor.
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Five Guys

Hundratals art directors och copywriters har tagit ut föräldraledighet för att köa till Five Guys under premiärveckan. Lever det upp till hypen?

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!