Borasco

Redaktion 09:27 28 Mar 2022

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega. Ägartrion Robert Boban Rudinski, Kim Choukri och Lukas Moderato har krogar som Bar Central, DeVille och Carousel på sin meritlista. Lägg därtill övrig personal och vi täcker snart in majoriteten av Stockholms krogar värda namnet. Grunden för att lokalen som tidigare huserat Jimmys Steakhouse och bröderna skulle få sig ett lyft var således solid. 

Borasco är i betydelsen en Medelhavsvind som tar med sig blixtar och dunder, och namnet kanske mest passande till den vänstra delen av lokalen som huserar bodegan. Här tas inga bokningar och beställer gör du från menyn bestående av smårätter och ett fåtal större. Restaurangdelen till höger är i sin tur något stramare med vita dukar, och här gäller en förbestämd meny om tre eller fem rätter. Vi provar givetvis båda delarna vid separata besök.

I bodegan blir vi placerade precis vid bergväggen, som med hjälp av en glasskiva finurligt har byggts om till vinkyl. Vi tar kvickt in lite surdegsbröd med kycklingsmör och oliver, som vi sväljer ned med stora klunkar Fangos Negre signerad den självlärda vinmakaren Toni Gelabert. Ett mallorkinskt rödpang med väl avvägd stökighet och fräschör. Snacksen är trivsamt prissatta på 45 spänn medan övriga rätter på plockmenyn ligger mellan 100-200 kronor. Av dessa går vi vidare med en ljuvlig kålsallad, lite hummus med lepinjabröd samt Borasco's extremt matiga macka. Även om det med facit i hand blir lite väl mycket bröd på bordet, men genomgående smakar det såväl mycket som bra. Hettan gör sig även påmind i den klassiska fläskkorven botifarra som får avsluta matintaget. Allt som allt landar historien på dryga tusenlappen för två mätta personer med två enheter var innanför västen, ett minst sagt överkomligt pris sett till leverans. 

Vi hade gärna sett ett bredare utbud av öl. Det är nämligen bara en som gäller här i form av Pilsner Urquell, visserligen i olika hällningar men för den som är ute efter exempelvis något blommigare blir det nobben. Vinlistan är däremot desto bredare och täcker in en hel del favoriter från framför allt södra Europa, såklart. 

Vid vårt andra besök har vi istället bokat plats i den tidigare nämnda matsalen. Den största skillnaden är förutom de vita bordsdukarna i linne att det framför allt är en setmeny som serveras. En väldigt prisvärd sådan då du för en knapp femhundralapp får såväl tre fullstora rätter som ett par snacks. Det är också precis vad vi beställer, även om ögonen dröjer kvar länge vid enkiloschuletonen för två. Setmenyn varierar i innehåll men består denna kväll av bland annat jordärtskockssoppa och en köttbit. Precis som i bodegan är det vällagat, men betydligt mer safe i utförandet än den tidigare. Hit kanske du hellre tar familjen med mamma och pappa i släptåg, medan kompisgänget får följa med till bodegan. 

Summan av kardemumman är i vilket fall en versatil krog som täcker in olika behov och tillfällen, samt en tämligen unik restaurang på Södermalm vilket är ett rejält plus i kanten bara det. 

Adress: 
Tjärhovsplan 33
Hemsida: 
Öppettider: 
tis-lör 17-sent.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!