Foto: Said Karlsson
Varje år kör &bar sitt traditionsenliga sommar-kick off-party, en gratisfest med ostron, sprit och halvlyxig buffé för speciellt inbjudna. Senast jag var där berättade en juridikstuderande väninna att hennes fakultet hade fått fler inbjudningar än vad de kunnat göra av med. Föga förvånande kan man tycka. &bar har ju länge dragits med ett bratrykte. Men faktum är att ryktet är missvisade av flera anledningar. Det främsta torde vara den faktiska bristen på riktiga brats i Malmö och Lund. Personer som misstas för att vara stekare är många gånger en helt vanlig 19-årig arbetargrabb från Norra Fäladen som krängt en näve e och investerat förtjänsten i en Barbour-jacka och ett par Gucci-solglasögon. Tro oss, vi vet.
&bar är således ingen bratkrog, vad det nu skulle vara för något, utan ett vanligt oförargligt ställe där du kan käka hamburgare och kolla på fotboll på projektorskärm eller få en rimlig kulinarisk upplevelse för runt 90 kronor förrätten och 200 kronor varmrätten.
Till förrätt beställde vi in gazpacho och paella. Gazpachon som serverades med saltstekt tigerräka och rökt Nya Zeeland-mussla var aningen kryddig men paellan var så gott som perfekt. Våra varmrätter lamm och kalventrecote serverades med nästan likadana tillbehör: vitlöksrostad potatis och blandad sallad. Båda rätterna var klart godkända frånsett att kalven var något torr. Till dessert beställde vi in klassikern crème brulé samt en isad vitchokladsoppa med muscovadostekt ananas. Trots att vi tar av oss hatten för vår vänliga och stresståliga servitris måste vi säga att den svalkande vitchokladsoppan var den stora behållningen med vårt besök. På sommaren borde isad vitchokladsoppa gå att få ur sprutmoj på seven-eleven. Eller kanske inte. Öppet: alla dagar 11.30-22.00.
Stad:
Lokal: