Utlämnad

Erik Augustin Palm 16:46 29 Feb 2008
Intentionen förtas av resultatet i denna torra politiska thriller med imponerande rollista, förvånande nog regisserad av sydafrikanske Gavin Hood (Tsotsi). Reese Witherspoon spelar en höggravid genomsnittsamerikanska vars egyptisk-amerikanske man blir bortförd och torterad på nordafrikansk mark av Uncle Sams lakejer, baserat på en krystad terroristmisstanke. Operationen, som kallas “extraordinary rendition” och fick nytt liv efter 9/11, leds av en hårdnackad CIA-höjdare, überwaspigt spelad av Meryl Streep. Det moraliska samvetskvalet axlas skickligt men personlighetsbefriat av Jake Gyllenhaals rakryggade CIA-agent. Sympatiskt är att man velat göra en politiskt medveten Hollywoodfilm där den amerikanska statsapparaten granskas, men tyvärr (och såklart) kvävs skärpan och en kritik som hade kunnat vara verkligt dräpande.
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."