The Drop

Victor Schultz 10:50 19 Feb 2015

Filmen som förmodligen blir sist med att gå upp med James Gandolfini i rollsättningen. Den framlidne skådisen spelar en gammal barägare som tillsammans med trumpna Tom Hardy driver en bedagad sportbar i Brooklyn (ägd av armeniska maffian). Inledningen är som upplagd för en våldsam heist-thriller, men sedan planar historien ut och fokuserar istället på hundvalpar, manligt gnabb och grannsämja.

Noir-mästaren Dennis Lehane har skrivit manus baserat på en av sina romaner (Animal Rescue) och Michaël R Roskam regisserar. Och precis som i genombrottsfilmen Bullhead står en uppumpad snubbe formad i en machovärld i centrum, som samtidigt är vilsen som ett övergivet barn. Då som nu har jag problem med att förhålla mig till karaktären – ligger fokus på att berätta om mansideal som är helt förödande, och vars urtyp går att hitta i semikriminella kretsar? Eller vill Roskam få oss att ägna en tanke åt de risiga, deppiga liv som kriminella underhuggare ofta lever?

Skådespelarinsatserna är klart godkända. Utöver Gandolfini och Hardy är både Noomi Rapace och Matthias Schoenaerts värda guldstjärnor för sina tolkningar av kärleksintresset kontra galningen. 

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Fler filmrecensioner