Den yttre formen är inte märkvärdig. Liksom samma filmares odyssé bland öar i Atlanten för fem år sedan är [I]Fyren[/I] inget annat än den klassiska reseberättelsen. Man förflyttar sig från en plats till en annan, i sakta framåtrörelse, och däremellan binds temat samman med en löpande brödtext. Det är intet nytt under solen. Och det har trion Enqvist, Petri och Röed inte heller försökt få oss att tro.
Det är istället hur det är gjort, hur Jan Röeds utsökta foto och Kristian Petris välformulerade och pålästa text arbetar samman, som är anmärkningsvärt. Att det är Krister Henriksson som läser förhöjer naturligtvis ordens valörer - vilken fantastisk röst den mannen har!
De tre resenärerna tar oss med till fem världsdelar, till nio länder och dubbelt så många fyrar. Blott en pytteliten bråkdel av världens 30 000 fyrar, men urvalet finns det inte mycket att anmärka på.
Världens äldsta bemannade fyrtorn, världens ljusstarkaste fyr, världens högsta fyr och inte minst fyren som spelar huvudrollen i den japanska filmen [I]Åtskilliga år av glädje och sorg[/I] från 1957. Ett av filmens mest rörande ögonblick är när fyrvaktaren herr Tzumi sjunger ledmotivet rakt in i Jan Röeds kamera.
Det är möjligt att det underlättar om man är fascinerad av resan, av havet - eller av just fyrar. Och det är möjligt att jag är det i större utsträckning än vad som bör betraktas som normalt. Men inte ens min fascination för havens vägvisare räcker hela vägen in i Amazonas djungel. För efter att ha varit konsekvent i sitt sökande och i sitt samlande av anekdoter och skrönor, så går de tre filmarna plötsligt vilse i Brasiliens inre. Här, i Manaus, glömmer man bort varför man reste dit och varför man gjorde filmen. Skärpan och precisionen i berättandet brister och [I]Fyren[/I] blir, i denna epilog, ett resereportage vilket som.
Det blir ändå mest en pliktskyldig bock i kanten på ett förödande vackert stycke film, där symmetrin och exaktheten i fotot till och med överträffar vad vi njöt av i Atlanten. Jan Röed har ännu en Guldbagge att hämta nästa år.
Regi: