Fotografen från Riga

Caroline Ringskog Ferrada-Noli 16:02 25 Nov 2009

Ofta följer en air av depp med filmer om baltstaterna. Det är liksom Hollywoods antites: ingen har ätstörning – om de är smala är det för att de svälter. Ingen är plastikopererad.

Om de äter ekologiskt från egen gård är det för de har en egen gård. Men det finns mer. Filmen Fotografen från Riga bär på många berättelser, bortom svenniga fördomar. Samtidigt som en historia om en av Lettlands mest kända konstnärer som också är kvinna tecknas, berättas om en uppväxt under kommunismens fall, en ungdom och kärleks-historia som spirar under kalla kriget Och bakåt i tiden: moderns vittnesskildringar från arbetsläger i Sibirien på trettiotalet. Parallellt berättas om vad som hände i Sverige med regissören till filmen, som också är fotograf. Hennes bild av välfärden, ung-domen, Stockholm, sjuttio-, åttio- och nittiotal. Vad väljer man att dokumentera? Fotograferna gräver där de står. Allt är hisnande och väl så intressant som en halvbra Hollywoodrulle i alla fall. –CRFN
 

Genre: 
Skådespelare: 
Regi: 

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Wrong Turn

"Varje sommar behöver en blodig campingtur, en zombieinvasion eller hajtornado att svepas in i när solen sänker sig över sommarstugor och landsortsbiografer."

Filmrecension: Wrath of Man

"En mans vrede är inte att leka med är sensmoralen i Guy Ritchies återförening med den alltid stoiske Jason Statham efter sexton år isär (sedan Revolver)."