Bullhead

Victor Schultz 16:13 10 May 2012

Belgiens turistbyrå kan inte ha det lätt. Vi känner redan landet som en stat av kolonialistiska vandaler med fruktansvärda pedofilibrott i sin samtidshistoria. Som filmnation kan man främst stoltsera med kampsports-ikonen Jean-Claude Van Damme – även känd som The Muscles from Brussles.

Det är således en smula ironiskt att en av de få internationella filmframgångarna för landet på senare år, den Oscarsnominerade Bullhead, fokuserar just på kroppsbyggnad. Det mesta talar dock för att även denna Belgien-produktion kommer att bidra till att bibehålla en mycket osympatisk bild av landet.

Filmen tar avstamp i den isiga, karga och grådaskiga landsbygd som alltsedan första världskrigets skyttegravshelvete varit en symbol för Centraleuropas klimat. I varje hörn finns en bordell och ingen människa tycks ha exponerats för sol på åratal. De medverkande är alla på olika sätt kopplade till köttindustrin och den så kallade ”Hormonmaffian” som tjänar stora pengar på att handla med tillväxthormoner för boskap.

Regissören och manusförfattaren Michael R. Roskam försöker lyfta frågor om manlighet och etik i opposition till tillväxthormoner och steroider med ett våldsamt och offensivt bildspråk. Tyvärr får Bullhead inte särskilt mycket sagt, men förblir ändå en hopplös och dyster film noir av imponerande kaliber.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner