[B]Det finns inte mycket[/B] som är så romantiskt som falska legitimationer. Är man sexton år är det den enda vägen att fly skolvardagen. Är man tjugosex år ligger det ett mjukrosa skimmer över tanken på att ens vara i den åldern att man behöver ett falskleg. Alla som stått i kön med en tummad legitimation, med stjärntecken och fyra sista inpluggat vet vad det handlar om. Dessutom finns det en hardcorevariant som är lite fräckare än att låna en kompis leg. Har man ett leg som är förfalskat med ändrade födelsesiffror har man nått toppen. Det går rykten om att Göteborg är en bra falsklegstad och det stämmer säkert. Man kan köpa ett personligt id-kort för femhundralappen på vilken marknad som helst. Att vara sjutton har aldrig varit ett hinder i den här staden. Hur känner man igen en falsklegare och framförallt, hur många är de? Anette Samuelsson är närpolisbefäl och borde rimligtvis veta.
[B]Händer det ofta att falska legitimationer används?
[/B] - Det är ganska vanligt, ja. Skulle vi rycka ut vid alla tillfällen skulle vi ha mycket att göra, om jag säger så. Det skulle vi aldrig hinna.
[B]Hur ser den genomsnittlige falsklegaren ut?
[/B]- Oftast i åldersgruppen sjuttontjugo, de som inte är tillräckligt gamla för att komma in. Man använder oftast någon annans, det är sällan rena förfalskningar. Storebror eller kompis kanske har lånat ut. När vakterna avslöjar falskleget springer de flesta iväg och lämnar legitimationen som vi får skickad till oss. De högarna kan bestå av 20-30 stycken.
[B]Vad är egentligen straffet?
[/B]- Att förfalska en legitimation betyder fängelsestraff i högst två år. Att använda någon annans är missbruk av urkund, vilket betyder böter eller fängelse upp till ett halvår.
[B]Vad är värst, låna eller låna ut?
[/B]- Det är ingen skillnad. Ofta försöker man skydda sina kompisar och säga att den som äger leget inte vet någonting. Men man kan åka fast för missbruk av urkund även om man lånar ut. Även de som intygar personens falska identitet kan faktiskt åka fast.
Stad:
Kategori: