Andra säsongen av TV4:s hyllade programsatsning Lyckliga gatan är under inspelning, men nu möter kanalen – som redan i somras var i blåsväder för Adam Tensta-gate – kritik för valet av artisten Dani M som deltagare.
Hiphopartisten Dani M växte upp i Uppsala-stadsdelen Stenhagen, vilket också är platsen där avsnittet tillsammans med Sylvia Vrethammar spelas in. Dani M, vars riktiga namn är Daniel Monserrat, är 25 år och slog igenom som gästartist i hiphopgrupper som Kartellen och Labyrint. Han har vid flera tillfällen på olika sociala medier uttryckt sig antisemitiskt och gett uttryck för antisemitiska konspirationsteorier, vilket kritiserats hårt, bland annat av Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA.
Efter att Dan Uzan sköts till döds utanför synagogan i Köpenhamn tidigare i år ansåg Daniel Monsserrat att han visste vem som egentligen låg bakom attacken. Enligt honom var gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein bara ett redskap styrd av de “verkliga makthavarna”. I detta fall, säger Dani M i ett tidigare inlägg på sin Facebook, familjen Rothschild. Ett argument som enligt SKMA ska ha använts av antisemiter under flera hundra år.
Den 16 juli lämnade Adam Taal, även känd som Adam Tensta, TV4 Nyhetsmorgon i protest mot att kanalen tidigare i vår bjudit in den personliga tränaren Louise Andersson Bodin att delta i samma program. Kritiken riktades mot att hon i sin videoblogg på Youtube samt på sin Facebook-sida gjort rasistiska uttalanden, bland annat använt sig av n-ordet, men att TV4 ändå valt att bjuda in henne. Kanalen mötte stor kritik efter inslaget, men gick aldrig ut med en offentlig ursäkt. Istället försvarade de sig med att det inte hade någon betydelse vad personen i fråga har för personliga åsikter, och att Andersson Bodins framträdande i TV endast grundade sig på hennes yrke som personlig tränare.
TV4 har i mer än 15 år haft vad de kallar en “nolltolerans” mot rasism under parollen Nollrasism. De anser att problematiken med att bedriva en så kallad åsiktsregistrering av deltagare i kanalens olika program är att det tar fokus ifrån den riktiga debatten om strukturell rasism och hur den bör bekämpas. Så istället för att lyssna på den mängd röster från människor och deras faktiska erfarenheter av rasism, väljer TV4 att "gå sin egen väg" (som Håkan brukar säga). De fortsätter att driva sin “kamp” genom att bjuda in personer från så många olika åsiktsläger som möjligt, så länge inga kränkande eller rasistiska åsikter uttrycks i tv. Vad de människorna sysslar med i offentligheten utanför sändningstid har TV4 minsann ingenting med att göra.
Dani M har under några tillfällen bett om ursäkt för en del av de uttalanden han har gjort, och förklarat vad han egentligen menat. Men problemet kvarstår, det vill säga att han på fritiden fortsätter att bidra till ökat förtryck gentemot en grupp vars förföljelse sträcker sig tillbaka, tja, några tusen år.
Läs även: Bråkrecap av Adam Tensta vs rasismen och TV4 och Hatet.