Foto: Stockholm Saltspa

Test: Kan ljusterapi bota din vinterdepression?

10:16 22 Jan 2021

Alexandra Lundbladh har funnit ljuset i en mörk källarlokal.

24 år tog det innan jag tvingades se mig själv besegrad av min SAD. Nog för att vintermörkret besinningslöst borrat in sina klor i mig tidigare år, men den här gången stod jag handfallen. Man kan tycka att min tämligen unga kropp borde kunna hantera ett par månader av mörker, och rent överlevnadsmässigt gör den det, men efter det absolut vidriga året 2020 tyckte jag helt enkelt att den förtjänade mer än att bara överleva.

Eftersom solen och dess frånvaro är den uppenbara boven i det här mörkerdramat kändes ljusterapi som det självklara botemedlet. En smidig produkt i den genren är en portabel ljuslampa som man kan köpa hem (tänk ”sol i sinne, brun inne” fast utan uv) och använda under vintermånaderna.

Ett lyxigare botemedel för oss med SAD är att sälla sig till den här ljuvliga selfcare-livsstilen som mest verkar gå ut på att boka in sig på olika typer av välgörande behandlingar, vilket blir mitt weapon of choice. Jag beger mig till Stockholm Saltspa som sedan många år tillbaka erbjuder kombinerade salt- och ljusbehandlingar. Deras signaturbehandling kostar 250 kronor (på vardagar fram till 16.00) och går ut på att du i 45 minuter sitter i ett väldigt ljust rum inrett med ungefär tre ton bergsalt.

Forskning visar att det finns flera hälsofördelar med att exponeras för saltet; behandlingen har gett positiva resultat hos människor med såväl luftvägsproblem som hudåkommor och utmattningssyndrom. Förutom att behandlingsrummet som tidigare nämnt är fyllt med just saltkorn fyller en saltgenerator luften du andas in med finmalt salt. Spaägaren Mirva Johansson berättar att KOL-patienter som besökt saltrummet beskriver det som att de kunnat andas ordentligt för första gången på flera år.

Jag, å andra sidan, är ingen KOL-patient och har bortsett från en ganska blygsam uppsättning lungor inga större luftvägsproblem. Löftena om finare hy lockar mig desto mer, men allra mest är det ljuset jag vill åt. Att ägna 45 minuter av min arbetsdag åt att sitta i en solstol och som konsekvens bli lite piggare och mindre deprimerad har jag inga som helst problem med. Det är just de konsekvenserna som ljusterapin utlovar — den är utformad att ersätta solen under vintermånaderna och förlänga tiden vi tillbringar i ”dagsljus”. Att ljusterapin faktiskt fungerar verkar det inte finnas några helt tydliga belägg för, men fråga inte mig. Jag är bara en dum nöjesjournalist.

När jag bokade in mina 45 mobilfria minuter i saltrummet skänkte jag ingen tanke åt att 11.00 är en dålig tid om man är en person som har svårt att komma till ro. Mirva berättar att många brukar somna under behandlingen, men eftersom förmiddagen normalt är min enda chans att uppleva pigghet under vintermånaderna är det inte tal om någon sömn. Å andra sidan är behandlingen antagligen varken mer eller mindre välgörande för att jag inte somnade, men det hade definitivt varit mysigare att kliva in där vid 15-snåret.

Med tanke på att jag bara testade salt- och ljusbehandlingen en gång är den här redogörelsen ganska värdelös. För att uppnå märkbara resultat bör man genomföra behandlingen regelbundet, men det var hur som helst en mysig och uppskattad paus som gav mig extra energi resten av dagen. Jag skulle absolut kunna tänka mig att ägna mer tid åt selfcare-livsstilen, och det grämer mig att den kommer med krav på en förhållandevis god ekonomi.

Den uppmärksamme läsaren minns att jag försökte få bukt på min SAD tidigare genom att vinterbada med Praktikant-Frida. Om man, precis som jag, inte kommer ha råd med selfcare-livsstilen i längden är ett uppfriskande vinterbad kanske att föredra. Bad ska vara blött, kallt och gratis, som Churchill brukade säga.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!