Succén med bröstkrukorna

Sofie Strandberg 14:17 7 Mar 2018

Hennes krukor med bröst i olika former och färger har gjort succé på sociala medier. För Nöjesguiden berättar konstnären Sofia Fredricks Sprung om syftet och bakgrunden till hennes populära skulpturer.

Det började i maj förra året när Sofia Fredricks Sprung skulle ha en utställning med fotografi på kvinnor i bar överkropp. I sista sekund såg hon en hylla i lokalen där hon tyckte att det skulle vara fint att ha vaser med blommor i. Sofia gick förbi en second hand butik och köpte några krukor, gick hem och gjorde snabbt om dem så att de skulle passa utställningens tema. 

På vernissagen fick de snabbt tillverkade bröstkrukorna på hyllan nästan mer uppmärksamhet än hennes foto. Där och då föddes Sofias krukor och vaser som fick namnet Betuttad. 

Efter utställningen rullade det bara på. Sofia postade bilder av krukorna på Instagram och Facebook och fick snälla ord och hejarop från alla håll och kanter. 
– Jag startade ett Instagramkonto där jag enbart postade bilder på Betuttad. Sen började olika grupper för växtintresserade och feminister på sociala medier uppmärksamma mina krukor och på så sätt fick jag spridning och blev omtalad. 

Sofia har utbildning i media och visuell kommunikation, är fotograf och har jobbat med keramik i fyra år. Men hennes populära krukor är inte gjorda av keramik utan är ett återbruk av krukor och glas som hon hittar på second hand och på loppisar. Hon skulpterar sedan dem i papier maché, målar dem och impregnerar dem så att de tål vatten. 

För Sofia är hållbar konsumtion viktigt och ett stort intresse. Det stora utbudet av krukor, vaser och glas på Malmös second hand butiker gör att hon kan fortsätta producera sina populära krukor. 
– Jag handlar nästan all inredning på second hand och älskar verkligen det. Jag är sedan länge sjukt trött på slit-och-släng-kulturen. 

– Handlar en till exempel second hand så minskas efterfrågan på nyproduktion och varorna vi köper får en längre livslängd och används tills dess fulla potential. Men mina krukor och vaser vill jag bidra till den här positiva utvecklingen. 

Precis som Sofias fotografier har hennes krukor ett feministiskt budskap. Med hennes bildserie på utställningen ville hon visa på problemet med patriarkatets kontroll över den kvinnligt kodade kroppen. 
– Friheten att behålla tröjan på eller av ska enligt mig vara lika för alla. Det ska inte vara så att enbart den manligt kodade kroppen ska ha rätten till att bara få existera utan att vara sexuell. Detta är något som återspeglar den maktstruktur som genomsyrar vårt samhälle och cementerar de normer som är både exkluderande och begränsande. 

– Med mina fotografier och krukor vill jag trycka på det faktum att vi fortfarande lever i ett ojämställt samhälle och jag tycker det nakna bröstet är en superbra symbol för just det. 

Alla Sofias vaser och krukor är unikt skapade och målade i olika hudtoner för att representera ett mångfald av bröst för att så många som möjligt ska känna sig representerade. 
– Instagram tar ju bort bilder på riktiga bröst när folk försöker bidra till en bredare representation än den uråldrig media har visat upp, så jag tycker det är viktigt att göra bröst i alla former och färger.

Att Sofias krukor blivit så populära tror hon beror på flera saker. Dels för att det är återbruk, dels för att hon tror att människor tycker det är befriande att se bröst i feeden utan censur, men också att de finns många som vill stödja mindre kreatörer istället för att köpa massproducerat. 

Kommer du att fortsätta med bröstkrukor framöver eller kan vi förvänta oss andra kroppsdelar i papier maché?
– Nä det kommer vara bröstkrukor för hela slanten. Jag har fått frågan om jag ska göra snoppar på krukor också, men nä.

Betuttad säljs bland annat på AbSmåland, via Betuttad på Instagram och kommer även säljas på den feministiska marknaden Fem Wknd på Mitt Möllan den 10 mars.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!