Foto: Rebecka Bjurmell

Styrsö Festival vill få göteborgarna att upptäcka öarna

13:21 19 Jun 2019

Skärgårdsidyllen lockar redan många om somrarna, men sedan förra året kan även festivalbesökare räkna sig till den gruppen.

Ute på Styrsö Bratten är det för det mesta en oas av lugn. Den bilfria ön är ett favoritresemål för så väl göteborgare som turister under de varmare månaderna, och med vackra badplatser och lugn miljö är det lätt att se varför.

En som sett en annan sorts potential i hur Styrsö ska bli en plats för fler att upptäcka är Isabelle Carlund. För fem säsonger sedan tog hon och hennes bror över kaféet och restaurangen Öbergska – som ligger precis vid båtläget – efter deras mamma. Då rustade de upp lokalen rejält, och rekommendationerna har sedan dess formligen haglat in. Både i Vogue och The Guardian har Öbergska omskrivits som ett måste under ett besök i Göteborg, men även andra europeiska medier har plockat upp det. 

Utöver det nu redan ständigt starka flödet av turister som lockas till ön ville dock Isabelle göra mer. Hon ville få hit göteborgarna, så förra året startade hon i lite för dålig tid upp idén om att ha en festival på den stora gräsmattan utanför kaféet. 
– Då tänkte jag att hur svårt kan det vara? Sen var det inte min plan från start att det skulle bli så stort som det blev. Jag tänkte staket, scen, sälja lite öl och lite käk. Den första jag kontaktade var bokningsbolaget för Jonas Lundqvist, och då visade  det sig att hon där har sommarställe på Donsö så vi fick väldigt bra kontakt. Ja, det blev att vi bokade en hel del, och på något sätt fick vi väldigt bra gager för artisterna eftersom det blev väldigt spontant. Då plötsligt när man bokar stora artister, då höjs ju kraven. Så tio veckor innan festivalen skulle vara så satt vi där och tänkte hur ska vi gå tillväga med att göra festival?

För Isabelle var det ingen utmaning att ha många järn i elden samtidigt, trots tidsbristen. Hon drog i alla trådar hon hade för att fixa teknik, personal, säkerhet och fler artister för att kunna genomföra den första omgången av Styrsö Festival. På tio veckor lyckades de ändå med att styra upp en av förra sommarens mysigaste festivaler, vilket satte Styrsö på musikkartan. För upplaga nummer två den här sommaren började hon i lite bättre tid. Med sig har hon ett ordentligt team som hjälps åt med att finslipa på alla detaljer, men skärgården är i sig en ganska bra grund att bygga på. Platsen andas redan magi, och Isabelle vill behålla den känslan under festivalen.
– Det ska vara lokalt och genuint, och det viktigaste för oss som vi pratar om hela tiden är att det ska vara en magisk känsla i allt vi gör. Det är fortfarande svårt att förstå hur gästerna uppfattade det förra året, men vi fick väldigt positiv feedback och att alla artister gick runt och hängde på området. Det blev väldigt prestigelöst och en väldigt fin gemenskap, så det är det vi nu försöker att få till i år igen.

Redan innan första bokningarna för Styrsö Festival 2019 hade kommit ut märktes det att det var många som suktade efter fjolårets magi. Alla early bird-biljetter sålde nämligen slut redan innan artister som Vita Bergen, Movits! och Stina Velocette släpptes. Till och med en dagsbiljett var det någon som knep i god tid utan att veta något om årets line-up. Allt detta tyder på att den spontana öfestivalen satte sina spår.

Även i linje med Isabelles ursprungliga tanke med att få fler göteborgare att upptäcka skärgården så var det många göteborgsband som hörde av sig om att få spela. I år har hon förvaltat de önskemålen genom att utöver deras stora scen även ha en mindre vigd helt åt lokala akter. För Styrsö Festival har som grundtanke att visa upp skärgården från sin bästa sida och att bjuda in göteborgarna att upptäcka den. Det verkade även Styrsöborna själva tycka efter festivalens första omgång.
– Jag tror att det gick så pass snabbt så att det var väldigt många Styrsöbor som inte förstod att det var vi från Öbergska som drev festivalen. Så det var många som sa ”Va, var det ni? Vad kul!”. Det var mycket positiv feedback, speciellt för att det hände något. Vad är det som händer på öarna egentligen? Det behöver hända mer, speciellt då Göteborg ju ska bli Sveriges bästa eventstad. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!