Stockholmspriset 2013: Konst

Redaktion 14:32 30 Jan 2014

Nu är nomineringarna till Nöjesguidens Stockholmspris här – här är det bästa konst-Sverige har haft att erbjuda 2013.


Nina Canell

Sannolikheten att träffas av blixten är 0,1 promille. Om det skulle hända, är risken att dö mycket liten, även om du träffas i hjärtat. Djupt nere i Kungliga Bibliotekets arkiv har en blixt på en miljon volt slagit ner. Vi dog inte av den, trots att den gick rakt in i hjärtat. Det var blixten vi ville träffas av till 100 procent.


Minibar

På ett par år har Minibar etablerat sig som det nyas bästa arena. Med smarta utställningar och ett lysande evenemangsutbud fick vi den vitalitet vi saknat i stadens konstliv. Alltifrån feministseparatistiska sit-ins till ett eget parfymeri gjorde Minibar till konst-hallarnas Netflix. Stockholms kanske minsta utställningsyta gav oss de största upplevelserna förra året.

Hej Minibar-gänget! Varför är ert arbete så intressant?
– En av Minibars viktigaste uppgifter har sedan starten 2011 varit att hitta nya sätt att presentera och distribuera ung svensk samtidskonst för en större publik i Europa och världen, och på samma gång presentera nya intressanta svenska och internationella konstnärskap i Stockholm. Konstnärlig kvalitet borde inte dömas efter ekonomiska resurser och Minibar har arbetat hårt för att skapa en seriös verksamhet med stark integritet som ger de presenterade projekten och individuella konstnärskap samma möjlighet att vara lika betydelsefulla och tongivande som de projekt som presenteras av etablerade institutioner med stora budgetar. Kollektivet är en av grundbultarna i Minibars filosofi och projektet drivs helt utan vinstkrav, alla medel går direkt tillbaka till att utöka verksamheten för att så många som möjligt ska få ta del av och vara en del av initiativet. Detta skapar ett spelrum där det utforskande och experimentella kan få stå i fokus. 

Hur ser ni på det svenska konstlandskapet idag?
– Stockholms konstscen behöver en vitamininjektion och en stor del av Minibars arbete ämnar att inspirera till uppkomsten av andra liknande projekt. Behovet av oberoende utställningsrum är stort och en essentiell del i ett välmående konstlandskap. De tre ansvariga för Minibars program är alla kvinnor mellan 28 och 32 år. Initiativtagarna är väl medvetna om den segregerade och hierarkiska situationen inom många konstitutioner och ser Minibar som en viktig aktör i arbetet med att balansera (och diskutera) den skeva maktfördelning som finns. Då Minibar lägger fokus vid att vara ett oberoende och icke-kommersiellt initiativ är initiativtagarna också väl medvetna om ekonomiska strukturer, därför är exempelvis alltid programmet som presenteras helt gratis.


Sonja Nilsson

En mardrömskväll till tonerna av Donna Summer blev Färgfabrikens storartade comeback på konstscenen. Med Cornelis Vreeswijks text som utgångspunkt fick vi bevittna det brutala övervåld som transfobi leder till. I fem scener leddes vi från förväntan till panik. Vi blev förstummade av råheten och bländade av skärpan. Ett samtida mästerverk. 

Hur har reaktionerna på utställningen sett ut?
– Det har varit ganska blandat. Några reagerade och tyckte att det var otäckt med våldet i sista scenen och jag har fått höra allt från starkt och omtumlande till andra som tyckt att verket varit förutsägbart och fullt av klichéer. Jag är ganska nöjd med den blandningen. 

Varför valdes just Cornelis Vreeswijks sång som utgångspunkt?
– Tyvärr har den sången bidragit till att flera generationer vuxit upp med en anekdot som gör sig lustig över att hamna i säng med en transperson. Jag vill inte påstå att det var just sången som intresserade mig. Visst är berättelsen i mitt verk löst baserat på fallet, då fallet i sig är intressant, men vid eftertanke  är det hela självklart inte alls lustigt. Det som framför allt engagerade mig var att gå in i hur de olika personerna kunde ha tänkt och agerat i en sådan situation.

Listan på alla nominerade finns här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!