Tora Vega, självporträtt.
Som ni senare kommer att inse har jag i mina nedanstående tips ägnat två punkter till Malmö Konstmuseums och Moderna Museets nya samarbete. Samarbetet har som uttalad vision att i olika skepnader på olika platser ge dig som betraktare handfasta exempel på olika strategier i arbetet för ett jämställt samhälle. Då frågar ni, varför har jag ägnat ett tillsynes något tillrättalagt och torftigt statligt projekt så pass mycket uppmärksamhet när det finns en uppsjö av ting att kommentera i vår florerande kultursfär i Malmö? Jo, för att här är kvinnan äntligen i fokus. Ostört tillåts tillämpning av en kontext till den kvinnliga konsten och den alltför undanskymda kampen om att ens få utöva konstnärsyrket. Framförallt fenomenet att kvinnan här genomgående diskuteras som subjekt och inte objekt känns oerhört uppfriskande. Alla förvecklingar och meningslösa haranger om män, för män och av män har kopplats bort och istället diskuteras en än idag pågående kamp. Alltså något så ovanligt som allmän kvinnokampspepp och desto mindre homogen konsthistoriedepp. Obligatorisk närvaro för samtliga. Kudos Malmö Stad!
Bäst just nu
1. The Feeling of Going
Malmö Opera, Östra Rönneholmsvägen 20, till och med den 5 juni
Den hyllade uppsättningen The Feeling of Going gör ett snabbt återbesök på Malmö Opera. Föreställningen som är skapad av koreografen Ben Wright, är ett visionärt verk byggd kring albumet GO av Jónsi (Sigur Rós) och hade urpremiär på Malmö Opera 2013. Folkets jubel ljöd längs gatorna men många, inklusive jag, lyckades på grund av allmän hjärndödhet missa denna givna succé. Men, ej att förtvivla, nu är uppsättningen tillbaka, men dock endast med tre futtiga föreställningar. Jag har redan köpt min biljett, så skynda!
2. Jag är Hitler
Inkonst, Bergsgatan 29, den 3–4 juni
Scenkonstkollektivet Vittherheten är ett pinfärskt nystartat kollektiv vars samtliga medlemmar är studenter på Malmö Teaterhögskola. Uppsättningen Jag är Hitler säger sig handla om älskarinnan bakom en definierad ondska, och ord som frihet, förälskelse och makt nämns i programbeskrivningen. Inga lättsmälta ämnen för en vardagstrött tisdagskväll men all kredd för ambitionsnivån och jag har aldrig ångrat ett besök på Inkonsts alltid kvalitativa scen.
3. Asger Jorn – Restless Rebel
Statens Museum for Kunst DK, Sølvgade 48–50, till och med den 1 juni
Detta är en sista shout out för den något osubtilt hyllande retrospektiva utställningen med Asger Jorn på Statens Museum for Kunst beläget i vår danska huvudstad. Jorn var ett geni som bokstavligt talat spottade på kapitalismen och har gjort typ allt som finns att göra inom konstspektrat men egentligen är mest känd för sitt fysiskt storslaget färgstarka, abstrakta och expressionistiska måleri.
4. Tora Vega – Jag längtar till överallt i världen
Moderna Museet, Gasverksgatan 22, den
6 juni–31 augusti
Jag längtar till överallt i världen är en del av samarbetet mellan Moderna Museet och Malmö Konstmuseum. I utställningen ställer man ut verk av den skånska Tora Vega Holmström och hennes internationella och kvinnliga nätverk som hon mötte genom sina studieresor genom Europa och Nordafrika. Holmström ställde ut redan år 1914 under den Baltiska utställningen där hon tillhörde den ultramoderna falangen i alldeles särdeles gott sällskap, bland annat med den abstrakta konstens företrädare Vasilij Kadinsky och den svenska moderniströrelsens ledande gestalt Isaac Grünewald. Men nog om dem, låt oss istället skåda den kvinnliga modernismen tillsammans!
5. En egen röst – om kvinnors kamp och mänskligt utrymme
Malmö Konstmuseum, Malmöhusvägen 6,
den 6 juni–7 september
Detta är också en del av samarbetet mellan Moderna Museet och Malmö Konstmuseum, men här har istället ett antal konstnärer verksamma idag bjudits in för att reflektera över kvinnans politiska, ekonomiska samt sociala rättigheter både förr och nu. Stordåd väntas.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2014.