Bäst just nu: Konst, oktober 2015, Malmö

Julia Holst 13:29 23 Sep 2015

Joan Jonas – Light Time Tales
26 september–10 januari, Malmö Konsthall
Joan Jonas, för närvarande Amerikas representant vid den 56:e Venedigbiennalen, var en av de första kvinnliga konstnärerna som kombinerade videoverk och performance. Sedan sextiotalet har hon utforskat förhållandet mellan den fysiska kroppen och dess representation. Utställningen Light Time Tales på Malmö Konsthall framhåller Jonas ställning som en av de första och främsta i användandet av film som ett medium för performancekonst, något som inte var betraktat som särskilt rumsrent i performancekonstens begynnelse.  Utställningen visar nya produktioner jämte äldre betydelsefulla och banbrytande verk från hennes karriär. I november planeras även en konferens i samarbete med Konsthögskolan i Malmö och Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra en bild
24 oktober–10 januari, Malmö Konstmuseum
Serieprojektet Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild är producerad av Grafikens hus och är en välsmakande kompott av grafik, serier och samhällsfrågor från Sveriges främsta inom området, så som vår älskade Liv Strömquist, Sara Granér, Mats Jonsson och Joanna Rubin Dranger. Skrattframkallande och hjärtvärmande berättelser varvas med allvar och eftertanke.

Allison Smith – The Fort
18 september–8 november, Signal
Konstnären Allison Smith har sedan mitten på nittiotalet ställt ut sin konst i stora delar av världen, producerat över 25 soloutställningar, installationer och performanceverk samt en handfull samarbeten. Smith har med andra ord inte legat på latsidan. Konsten knyter samman amerikansk historia, social aktivism och hantverk, alltsammans med en given feministisk utgångspunkt. Smith använder sitt arbete för att konstant omtolka, omberätta och granska sitt lands och sin egen historia. Att få plocka lite ur denna människas hjärna är en ynnest!

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!