Så var 2014 på internet: selfiekultur, GamerGate och Pharrells hatt

15:52 9 Jan 2015Hur såg internetåret 2014 ut? Låt Nöjesguidens teknologiexpert Siduri Poli sammanfatta det åt dig, från selfiekultur till ishinksutmaningar.

 

Något vi tyckte om att söka på var selfies. Från A-listade kändisar till Ellen Degeneres Oscars-selfie – selfien tog oss med storm och vi sökte på ordet åtta gånger mer än under 2013. Och fantastiskt nog sökte man mer på ”men selfie tips” än ”girl selfie tips”, vilket antingen betyder att män är mer utseendefixerade än kvinnor, eller att kvinnor helt enkelt kan tricken så pass bra att tips från Google helt enkelt är för banala. Och under årets gång blev selfien än mer avancerad.Avancerad med redskap såsom selfie sticks, en lång pinne som mobilen sätts på för att kunna ta selfies längre ifrån kroppen och få till en bättre bild. Avancerad som i nästan helt osannolik, såsom selfien med ett sjunkande flygplan i bakgrunden. Avancerade som i rörelsen kallad för photobombing, när man förstör en annan persons selfie genom att lyckas hoppa in i bild. Mest känd för detta är Beyoncé, som photobombade ett fan mitt under en konsert, och drottning Elisabeth som photobombade två australiska turister.

 

Någon som kan konkurrera i popularitet i år skulle kunna vara Pharrell. Eller snarare Pharrells hatt. På Grammy Awards i år bar Pharrell världens största hatt, och det tog ungefär 0,2 sekunder innan internet exploderade av ironi. Hatten fick ett eget Twitter-konto med nära 20 000 följare, hashtaggen #pharrellshat trendade globalt och man gjorde en video till hattens ära. Hatten var så het att man började debattera konspirationsteorier kring den, dess egentliga betydelse och vad som kan tänka sig finnas inuti. (Det avslöjas här.) 

En annan favoritmeme för i år är Sexy Mugshot Guy, en mugshot på den överdrivet attraktiva Jeremy Meeks, som fick en hel värld av kvinnor att kämpa för hans frihet genom crowdfundingkampanjer och sociala medier.

 

Och apropå Twitter. Det fanns så många bra hashtags att jag inte vet var jag ska börja. Min favorit kan ändå vara #sochiproblems, med bilder på totalt misslyckade byggen från vinter-OS i Sochi. Toaletter utan väggar, eluttag på dörrar, fönster uppe i taket istället för på väggarna – ja, om du någonsin har varit med om ett fuskbygge är hashtaggen ett bra sätt att lätta din ångest.

 

Men vi använde även vår kraft, den kraft ett enat folk på internet har, för att göra gott. #bringbackourgirls är en kampanj som syftar till att pressa Boko Haram till att frigöra de 273 skolflickorna de kidnappat i Nigeria. Kampen berörde en hel värld och en hel värld ville agera – Malala Yousafzai, Michelle Obama, Cara DelevingneAlicia Keys och många fler.

 

En annan bra gärning vi gjorde på nätet var att hälla isvatten på våra kompisar, filma det, skicka utmaningen vidare och därefter eventuellt bidra med en peng till ALS-drabbade. Ice Bucket Challenge blev en sådan succé att man nästan glömde varför man gjorde det.

 

Vad mer har hänt? Ska vi ta upp GamerGate, en debatt om sexism inom spel, eller har vi hört nog? Och behöver vi prata om när Kim Kardashian tog sönder internet med sin nakna omslagsbild för tidningen Paper? Med rumpbilden som fick internetanvändare världen över att pressa sin fantasi och kreativitet till nivån av total humorhimmel.

 Förlåt, J. Law, jag missade ju att du och flera av dina kvinnliga kollegor fick nakenbilder ofrivilligt publicerade. Apples iCloud blev hackat under andra halvan av 2014, vilket ledde till en så allvarlig skräckepedemi att vi var tvungna att servera ett antal tips.

 

Och hackingfasonerna slutade inte där. När man hade tröttnat på privatpersoners bilder gick man istället mot attack mot företag, och alldeles nyligen var det Sonys tur. Man hackade in sig i nätverket på grund av att komedin The Interview gör narr av Nordkoreas ledare Kim Jong-un.


På Facebook var årets största diskussionsämnen fotbolls-VM, ebolavirusutbrottet, valet i Brasilien, Robin Williams, Ice Bucket Challenge, konflikten i Gaza, Malaysia Airlines, Super Bowl, Michael Brown/Ferguson och vinter-OS i Sochi.

 

Puh! Har jag fått med allt? Antagligen inte. Det händer alldeles för mycket på vårt internet för att det ska få plats i en enda recap, men sammanfattningsvis kan man säga att vi skötte oss bra i år. Det var blandat högt och lågt på Google-sök, hashtaggar och debattämnen. Årets memes var fantastiska2015, vi kan inte vänta.

I behov av en ännu mer allomfattande årssammanfattning? Varsågod.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!