Succé för Lina Thomsgård, Robyn och KTH med teknikfestivalen Tekla

10:35 20 Apr 2015


 

Året är 1999. Jag befinner mig i storebror Ninos sovrum, instängd i hörnet mellan skrivbordet och väggen. En dold plats så hemlig att inte ens mammas dammsugare hittat dit. Jag sitter bland dammråttor och bläddrar frenetiskt i Illustrerad Vetenskap.

 

I mitt flickrum under sängen ligger en hög av olästa Frida-tidningar. Tillräckligt synliga för att imponera på mina tjejkompisar. För varje månad växer högen. Men tidningarna kommer att förbli olästa, oavsett hur mycket jag försöker ta mig igenom dem. Det är någonting med allt det rosa, de snirkliga bokstäverna, artiklarna om att killar är meningen med livet som gör dem så repellerande. Inte ett enda ord om forskning, medicinska innovationer eller matematiska, fysiologiska och biologiska upptäckter. Där jag kommer ifrån kan man bara vara en typ av tjej, den typen som förväntades vilja ha tidningar med uppvikbara posters på pojkband. Annars är man lebb.

 

Året är 2015. Jag står i en byggnad på KTH Campus omringad av 200 tjejer mellan 11 och 18 år som bygger egna robotar och programmerar egna spel. Det är Tekla Festivalen, en heldag arrangerad av bland andra KTH och Robyn för att få fler unga tjejer engagerade i teknik. Ingenting om Justin Bieber eller One Direction så långt ögat kan nå. Det tog bara 16 år för någon att förstå att den andra halvan av befolkningen också kan, vill och borde, tänker jag bittert. Avundsjukan är ofrånkomlig och jag kämpar för att inte bara dra därifrån. Skärp dig, Siduri. Jag börjar glo på programmet istället. Dagen är fullspäckad av aktiviteter och workshops, det är bara att börja leka.
 


Little Bits. (Se video på vår Facebook-sida.)

 

En liten folksamling har samlats vid ett bås där sångerskan Zhala precis designat en plastbit med sitt namn på. Plastbiten håller på att 3D-printas. Jag förundras över samlingens tålamod när printern visar 21 kvarstående minuter på skärmen. Med öppen mun följer vi slaviskt hur utskriften utvecklas, drag för drag, millimeter för millimeter. Plastbiten i storlek 1x5cm tar sig form likt magi. Jag lämnar hypnotiserad klungan och beger mig till nästa bås där Little Bits har workshop. Little Bits är ett kit utvecklat av en kvinna (ja, en kvinna) från MIT vars syfte är att man snabbt och enkelt ska bygga prototyper. Från taket hänger, eh, vet inte riktigt vad jag ska kalla det, men det är som en snurrande mobil med träpropeller utsmyckad med fjädrar.
Temat är fest. Så allt är dekorerat för det, får jag förklarat för mig av Sophie Kurth-Landwehr, workshopledare för Little Bits.

 

– Vi var lite tveksamma på hur konceptet skulle accepteras, men tjejerna var igång direkt och visste exakt vad dem ville bygga, fortsätter hon.

 

Kommer tjejer sopa banan inom teknik i framtiden?

– Ja, såklart. De har ju bättre betyg än killar.

I den stora salen hittar jag Lina Thomsgård, en av initiativtagarna till Tekla. Hon berättar att tusentals tjejer har sökt om att få delta, men att man varit tvungen att begränsa till 200 tjejer.

– Vi har försökt nå ut med så bra spridning som möjligt, bland annat med vart tjejerna bor och hur gamla de är. Vi har velat få hit tjejer som i vanliga fall kanske inte skulle hamnat på en teknikfestival, berättar hon.


Vart var ni när jag var 11 år?
– Eller hur! Min 11-åriga brorsdotter är här och programmerar en egen digitala musik just nu. Det är underbart att se hur kul hon har det. Drömmen vore ju att få Tekla att bli som TedX, det vill säga att man arrangerar eventet i flera städer runt om i Sverige - och världen”, svarar Lina.


Jag tittar på havet av tjejer och inser där och då; jag var aldrig ensam. Det var bara det att ingen såg oss eller ens kände till oss. Vi var osynliga eftersom teknikvärlden riktade sig mot pojkar, eftersom eldsjälarna kämpade för jämställdhet på andra fronter, eftersom våra föräldrar var så osäkra på teknik att de hellre höll oss utanför.

 

Tiderna har förändrats och Tekla är beviset på att vi rör oss mot rätt riktning.  Men det kommer att krävas fler Robyn, fler KTH:n och fler Linor tills vi kan garantera att nästa generation Steve Jobs och Bill Gates även kan vara kvinnor.

Och om vi vuxna inte gör det så är jag säker på att det nu finns åtminstone 200 tjejer som kommer att få det att hända.

 

Läs mer: Robyn startar teknikfestival för tjejer och bilder och kommentar från Hanapees programlederi på festivalen.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!