FOTO: ETIENNE RAMOUSSE

Rosévin – med rötter i antikens Grekland

Joakim Gumpert 19:23 14 Jun 2022

Roséviner är trevliga till mat eller i sin egen enkelhet. Men vad många inte vet är att rosévinet har en lång historia och har sedan antikens Grekland varit en dryck för sociala stunder. Här får du ett utdrag ur rosévinets historia.

Redan de gamla grekerna uppskattade rosévin. Det finns dokumenterat att vid vintillverkningen så blandades blå och gröna druvor till ett lättsamt vin som sedan späddes ut med vatten och fick en lätt rosa nyans. För bland grekerna var det bara barbarer som drack outspätt vin. Den grekiske kungen Kleomenes l, som blev galen och tog livet av sig, sägs ha påstått att hans galenskap var just resultatet av outspätt vin.

Cirka 600 f.kr tog de grekiska handelsmännen från Fokaia, idag är det området kring turkiska staden Foça, druvor med sig till en av sina kolonier i medelhavet som idag är Marseille. Det var både gröna och blå druvor, som planterades tillsammans och skördades och pressades i en blandning. Resultatet blev ett lättsamt ljusfärgat vin med viss restsötma som uppskattades i hela området. När romarna anlände till södra Frankrike var rosévinet redan en snackis och med romarnas utvecklade handelsnätverk blev vinet populärt runt om hela Medelhavet. På så sätt kan man säga att startskottet för rosévinet hände på franska rivieran.

På 1800-talet började turister flockas runt om i södra Frankrike, Côte d'Azur var i ropet. Efter en lång dag med att spela petanque, sol och bad så skulle de koppla av med ett kylt glas rosé. De enkla lokala vinerna blev förknippade med det glamourösa livet och sommaren. Rosévinet i Frankrike har också varit ett vin de soif, ett törstsläckande vin. Lätt att dricka medan man lagar mat eller erbjuda som aperitif före middagen. Förr i tiden var det inte ovanligt att det serverades utspätt till barn som måltidsdryck. Mycket har hänt sedan antika Grekland och romarriket, det moderna rosévinet har utvecklats och idag finns det tre olika tillverkningsmetoder för rosévin.

1.DIREKTPRESS MED ELLER UTAN KORT SKALKONTAKT
För att få ett ljust rosévin så pressas druvorna och det är lite eller ingen skalkontakt. Om musten endast får skalkontakt vid själva pressningen så blir vinet väldigt ljust - i franska vindistriktet Jura är det en specialitet som kallas Vin gris och ett liknande ljust rosévin är det amerikanska blush wine, det lätt rodnade vinet. För att få lite mer färg, mer likt det klassiska rosévinerna från Provence, så krävs lite skalkontakt. Mellan två och 20 timmar och i låga temperaturer får att inte sätta igång jäsningen. Rosén görs på blå druvor, det är nämligen druvskalen hos blå druvor som innehåller antocyanin, färgämnen som ger viner sin färgnyans. Desto längre tid vinet har fått jäsa med skal, desto mörkare färg. Jämför det laxrosa rosévinet från Provence med det mörkare från Tavel i Rhônedalen.

2.SAIGNÉE-METODEN “BLÖDNING”
Vinmakaren tappar av en del av musten vid rödvinstillverkningen, så blå druvor krossas och musten börjar jäsa. Efter några timmar eller några dagar tappas en viss mängd av för att bli rosé och kvarvarande must får jäsa vidare. Resultatet blir att det rödvinet som tillverkas får mer skalkontakt och koncentration plus att vinmakaren har lite rosé på sidan. Vanlig metod i Bordeaux och Napa Valley där man gör fylliga och kraftfulla rödviner.

3.BLANDA RÖTT OCH VITT?
I EU är det vanligtvis inte tillåtet att blanda vitt vin med rött vin för att göra rosé men undantag finns såklart. Vid tillverkning av roséchampagne så blandas vita viner med små mängder rött vin för att sedan tillsammans genomgå sin andra jäsning i flaskan. I tyskspråkiga delen av Schweiz och tyska vindistriktet Württemberg gör man schillerwein genom att blanda rött- och vitt vin. Utanför EU är det andra regler och blandningar av rött och vitt vin förekommer i såväl USA och Sydafrika som Nya Zeeland.

Så om du är på jakt efter ett svalt, lätt och läskande rosé spana in en ljus rosé där skalkontakten har varit kortare under jäsningen. Men om du hellre vill ha ett vin som ska matcha middagen, säg till den grillade kycklingen med potatissallad gjord på färskpotatis, dijonsenap, kapris och lökhack, spana in de mörkare rosévinerna från Tavel, Bordeaux eller Umathum Rosa. Vinerna från Tavel har fått längre skalkontakt under fermenteringen medan i Bordeaux är Saignée-metoden vanlig. Är du däremot sugen på något bubbligt som bjuder på smaker av smultron och brioche, då är det läge för en roséchampagne. Vinet görs genom att blanda vitt och rött vin för att sedan låta allt jäsa tillsammans i flaskan. Blandningen görs för att ta upp de bästa karaktärsdragen från de blå och de gröna druvorna.

ROSÉ DE DIEL 2021
Från det lilla vindistriktet Nahe kommer detta rosé gjort på 100% Spätburgunder/Pinot Noir och från den otroligt talangfulla vinmakaren Caroline Diel. Vinet har en bra fruktkoncentration, frisk och mogen syra som ger en uppfriskande och söt smak. Kroppen är trevlig, mjuk och krämig och aromerna är en härlig blandning av smultorn, tranbär, grape, persika, färska örter och mineral. Ett riktigt seriöst rosévin som passar både till plockmaten men också i sin ensamhet.
Nr 90540 för 169 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment sedan den 27 maj.

ZENATO SAN BENEDETTO ROSÉ 2020
Från nordöstra Italien, närmare bestämt Veneto, görs detta vin på druvorna Rondinella, Pinot Nero och Cabernet Franc. Generöst med frukt med aromer som har en blandning av röda vinbär, hallon och blodapelsin. Syran är frisk men mjuk och eftersmaken är lång och lätt mineralisk. Mycket vin för pengarna.
Nr 51424 för 129 kronor i Systembolagets beställningssortiment.

BENANTI ROSATO 2021
Från vulkaniska ön Etna kommer detta rosé gjort på 100% Nerello Mascalesse. Doften bjuder på körsbär, aprikos, citrus och rosblad tillsammans med en lätt stenighet. Smaken är fruktig med en frisk syra och en viss tanninstruktur. Avslutet är långt, torrt och mineraliskt.
Nr 93403 för 169 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment sedan den 27 maj.

UMATHUM ROSA 2021
Weingut Umathum håller hus i Burgenland i Österrike. De jobbar biodynamiskt i sina vingårdar även om de inte har erhållit all certifiering ännu. Deras rosévin består av lika delar Zweigelt, Blaufränkisch och Sankt Laurent. Vinet är fruktigt och friskt med en bra mogen syra. Aromerna går åt mörkare röda bär, typ mörka skogshallon. Vinet har en lång torr finish, ett trevligt vin på altanen!
Nr 93700 för 159 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment sedan den 27 maj.

JURTSCHITSCH ROSÉ VOM ZWEIGELT 2021
Från byn Langenlois i Kamptal, Österrike kommer det här rosévinet gjort på druvan Zweigelt. Ett friskt och fruktigt vin med smak och doft av smultron, grapefrukt och syrliga röda vinbär. En bra val från Systembolagets fasta sortiment som passar både i eftermiddagssolen eller till picknicken.
Nr 5600 för 119 kronor i Systembolagets fasta sortiment.

JOSETTA SAFFIRIO LANGHE ROSATO 2021
Den karismatiska och talangfulla vinmakaren Sara Vezza tog över ansvaret från sin mor Josetta Saffirio i början av 2000-talet, direkt började arbetet att få vingårdarna och vineriet ekologiskt. Josetta Saffirios etiketter känner man snabbt igen av de små tomtarna och vinerna känner man igen på deras enorma kvalité. Deras rosato är inga undantag och druvan Nebbiolo gör sig hörd. Doft av röd grapefrukt hallon, örter och mineral. Smaken är torr tillsammans med en frisk syra och ett visst bett från tanninerna. Den långa eftersmaken är trivsam och vinet känns väldigt seriöst!
Nr 72448 för 135 kronor i Systembolagets beställningssortiment.

SANCERRE LES BELLES VIGNES 2021
Sancerre kanske mest förknippas med krispiga vita men här är ett välgjort rosé som passar sommaren som handen i handsken. Ett bärigt rosévin gjort på 100% Pinot Noir i klassisk somrig stil. Med en lätt rosa nyans, dofter av jordgubbar, blodapelsin, viss örtighet och en frisk solmogen och söt syra. Passar som inledning till kvällen eller grillad tonfisk, en sallad niçoise kanske, eller till ett blandat bord av eleganta rätter. Allt från charkuterier, grillat bröd med Sobrassada till somriga sallader.
Nr 93760 för 159 kronor i Systembolagets tillfälliga sortiment från den 10 juni.

CLOTILDE DAVENNE CRÉMANT DE BOURGOGNE ROSÉ
Clotilde Davenne gör mästerliga viner i Chablis och med sitt rosébubbel som är gjort enligt den traditionella metoden visar hon sitt signum av viner med finess och elegans. Torr, frisk med mjuka bubblor (mousse) och aromer av röda bär, röd grapefrukt och liten lätt brödighet. Gott och prisvärt!
Nr 70576 för 189 kronor i Systembolagets fasta sortiment.

HENRIOT ROSÉ
Älskar man champagne så är ett bra rosébubbel från området något som slinker ner utan problem! Henriot är ett av de kvalitetshusen som ibland går under radarn. Vinet är gjort på 50% Pinot Noir, 40% Chardonnay och 10% Meunier varav 70% av druvorna kommer från Grand cru- och Premier cru-byar. 35% av vinet består av reservvin som är gjort endast på chardonnay med basåret 2012. Brioche, körsbär, smultron och mineral, Champagne i sitt esse! Bra balans mellan chardonnays brödighet och den flirtiga frukten från pinot noir. Syran är hög och frisk men munkänslan är krämig och bubblorna är små och mjuka. Ja tack!
Nr 81422 för 599 kronor i Systembolagets beställningssortiment.

CASTELVEDER FRANCIACORTA BRUT ROSÉ
Renato och Elena Alberti la grunden till vinhuset Castelveder 1975 i området Franciacorta i norra Italien. Området har en DOCG, den högsta klassificeringen bland italienska viner. Metoden att göra bubblet är densamma som i Champagne, den traditionella metoden. Vinets doft har en blandning av jordgubbar, röda vinbär, rosblad och nougat. Vinet är torrt och fruktigt med bra balans mellan frukt och brödighet, med en frisk syra och torrt mineraliskt avslut.
Nr 71979 för 269 kronor i Systembolagets beställningssortiment.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!