Foto: Hubert Vikström.

Rollspelsklubben är tillbaka

Vincent Lewalski 13:17 30 Jan 2020

Isak Jansson driver Sveriges största rollspelspodcast. Efter kort paus har han precis släppt ett nytt avsnitt av Rollspelsklubben.

Hur skulle du sammanfatta Rollspelsklubben?
– Taglinen är ju egentligen "Komiker spelar Drakar & Demoner", det är den enkla hisspitchen. Jag brukar också säga "rollspel for dummies", för det är lite så. Vi brukar mest spela Drakar & Demoner, men vi har också kört andra spel, till exempel Kult.

Hur fick du idén till podden?
– Den korta versionen är att jag pratade med en kompis i Göteborg, så kom vi in lite på nördkultur och nostalgi. Då kom det på något sätt fram att man borde göra rollspel i poddformat. Det finns ju många pratpoddar och berättarpoddar, jag kände att jag ville ha en kombination av det spontana och det mer berättande. Då fick jag låna Martin Sonebys studio under hans sommaruppehåll för att spela in de första avsnitten.

Hur ser din relation till rollspel ut?
– Som de flesta i min ålder spelade jag som liten, typ i högstadiet. Men det var inte jättestort, jag slutade nog runt 15. Då brukade jag mest vara spelare, men testade också ibland att vara spelledare. Så det är inte något jag gjort genom hela livet, utan det återkom nu med podden.

Hur lång tid kan produktionen av ett äventyr ta?
– Jag tror att folk tänker att det tar mer tid än vad det gör. Jag brukar sätta upp lite stolpar för vad som ska hända i äventyret. Från början gjorde jag väldigt utvecklade strukturer, "går de dit så ska det hända", men efter ett tag så behövs inte det. Om man skriver för mycket så försvinner friheten lite, därför är mycket improviserat. Så handlingen tar inte så lång tid, kanske en förmiddag. Inspelningen tar lite längre tid, vi brukar sitta tills ungefär tio på kvällen. Det som tar klart mest tid är klippningen och redigeringen, som jag gör själv.

Hur kommer du fram till vilka du vill ha med?
– Jag kör ju standup, så de flesta är kollegor från branschen. Jag försöker plocka ihop människor som känner varandra och har en bra dynamik, vilket jag tycker man känner av ganska snabbt i podden. Sen är det ju såklart tillgänglighet, det kan vara lite svårt att få ihop folk som kan lägga ner fem timmar på en inspelning samma kväll.

Har du gäster du gärna skulle vilja ha med i Rollspelsklubben?
– Jag säger pass, haha. Det känns som att om jag säger någon så jinxar jag den. Carl Philip, kanske? Jag har ju haft med några som inte är komiker, till exempel Jack Werner och Kim W. Andersson, det har funkat jättebra. Men som sagt så är de flesta kollegor, så det blir mest komiker.

Vilka har varit roligast att ha med?
– Så länge man får en bra dynamik i gruppen, så det inte bara är folk som inte kan något eller folk som följer alla regler, blir det bra. Ahmed Behran till exempel, han spelar ju egentligen rollspel helt fel. Han kan gå in i ett rum och hugga någon direkt, utan att riktigt veta vad han håller på med. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt med regler. Många inom rollspels-communityt kan vara lite ortodoxa, jag har till och med fått lite arga brev. Det kan vara att karaktärer har haft fel röst, eller någon regel brutits. Det är liksom så att inom den här genren får man göra hur kontroversiella grejer som helst, beröra otroligt kontroversiella ämnen, men man får absolut inte bryta mot reglerna.

Rollspelsklubben ges ut exklusivt på Spotify på torsdagar.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!