Recept: Moules Marinières – blåmusslor på franskt vis

22:01 13 May 2015

Filmfestivalen i Cannes må vara över för denna gång men det är ingen anledning att inte äta franskt. Veckans recept är Moule Marinières – färska blåmusslor på franskt vis i vin, vitlök och grädde. Bon appétit!

Många tror att de inte gillar musslor efter att de fått en halvkass skaldjurspasta nånstans eller ätit pizza med burkmusslor på. Men riktiga musslor, alltså färska blåmusslor, är något helt annat. Särskilt när de kokats i vitt vin, vitlök och grädde och serveras med baguette. Soppan blir godast med vispgrädde, men väljer man att äta den som huvudrätt kan det bli lite väl mastigt, så använd matlagningsgrädde då. Välj ekologiskt odlade blåmusslor i första hand!

MOULES MARINIÈRES
Blåmusslor i vitt vin och grädde

Förrätt till fyra personer
(för huvudrätt, dubblera receptet)

1 kg färska blåmusslor
2 vitlöksklyftor
2-3 schalottenlökar
1,5 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde, visp- eller matlagningsgrädde
ett par kvistar färsk persilja

ATT SERVERA TILL
en god baguette
eventuellt 4 citronklyftor 
Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. De som är skadade slängs. Är det några som är öppna, knacka dem försiktigt mot diskbänken. Sluter de sig helt är det friska, gör de inte det – släng. Blåmusslorna som används ska vara hela, stängda och utan ”skägg”.


Hacka persilja och ställ åt sidan. Hacka sedan schalottenlök och vitlök fint. Stek löken i en klick smör och/eller olivolja i stor kastrull på medelvärme i två minuter.Häll på hälften av vinet och lägg i alla musslor. Lägg på ett lock och höj till högsta värme. Efter två minuter, häll på resten av vinet och lägg på locket igen. Efter ytterligare ett par minuter borde alla musslor ha öppnat sig. Har de inte det, fortsätt koka på högsta värme en stund till. När de öppnat sig, ta upp musslorna med hålslev och lägg direkt på tallrikarna. Släng de musslor som inte öppnat sig.
Häll på grädde, smula i fiskbuljongtärning och lägg i den hackade persiljan i soppan. Låt koka ihop 3-5 min.


Häll soppan i tallrikarna över musslorna och ät direkt med varm baguette som är grym att doppa i soppan. Servera med citron om du vill det.DRYCKESTIPS:

När det gäller dryck känns ett vitt vin som ett solklart val. Ett friskt, fruktigt och torrt sådant utan fatkaraktär passar perfekt både i själva soppan och att dricka till, exempelvis Château du Cléray Muscadet Sèvre et Maine sur Lie eller Domaene Gobelsburg Grüner Veltliner.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar