Mathias Dahlgren öppnade Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm redan 2007 och sedan dess har menyn sett mer eller mindre likadan ut. Fram tills nu.
Matbarens nya meny är uppdelad i tre huvuddelar och inom varje kategori kommer rätterna kontinuerligt bytas ut efter säsong och inspiration.
– Det finns något kittlande i att ständigt utmana gastronomin och hur man kan tänka kring matlagning. Nu är det rätt tid att förändra menyn och gästupplevelsen. Vi har genom åren skapad ett stort antal rätter som uppnått signaturstatus och dessa ska fortsatt ha en viktig plats, men de får nu sällskap av nya rätter som utmanar såväl köket som gästerna, säger Mathias Dahlgren.
De tre huvuddelarna går under rubikerna Råvaran i fokus, Matbarens fyra rätter samt Klassiker.
– Få restauranger i vår tid överlever 15 år utan att genomgå stora förändringar både av gästmiljön och det bärande konceptet i sig. Jag minns när vi öppnade Matbaren, hur många det var som tyckte att det var den konstigaste restaurang de någonsin sett. Nu höjer knappt någon på ett ögonbryn längre, varken kring hur miljön ser ut i färg och form, eller hur de mellanstora rätterna lagas, presenteras och serveras. Snacka om hållbar restaurangupplevelse! Det här är den största förändringen som har skett på Matbaren sedan vi öppnade, säger Mathias Dahlgren.
Läs även: Nöjesguidens recension av Matbaren (2008).