Medarbetare på SR protesterar mot rasism i radiohuset

09:49 25 Sep 2020

Det är 39 personer  på Sveriges Radio som protesterar mot särbehandling och osynliggöring av anställda som är afrosvenskar eller tillhör andra minoriteter. De anklagar också SR för att inte ha tillräckligt mycket mångfaldskompitens i sin rapportering av Black Lives Matter-protesterna. 

Fem journalister på Sveriges Radio startade uppropet efter att de upplevt att redaktionerna inte hade tillräckligt mycket kompetens i sitt rapporterande om Black Lives Matter. Det i kombination med att flera afrosvenskar och personer som tillhör andra minoriteter upplevt att de blivit förminskade på sin arbetsplats. Dessutom menar de att det skett en diskriminering vid anställningar, inklusive av chefsposterna i radiohuset. 

Just nu är det 39 personer som ställt sig bakom uppropet som de riktar internt. De skickade uppropet till Cilla Bänkö, Sveriges Radios vd den 21 augusti. Där står det bland annat såhär: 

”Sveriges Radio speglar inte hela Sverige, varken bland anställda eller i innehållet. Det finns försvinnande få svarta anställda på företaget och även andra grupper med stora diasporor i Sverige är gravt underrepresenterade”

Bland de som skrivit på uppropet finns Kodjo Akolor och Pablo Dalence, programledare på Studio ett och vice ordförande för journalistfackklubben på SR. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!