Husets röda från Argentina.
I Sverige kan vi gå ut på krogen och äta mat från världens alla kök. En lyx vi sällan tänker på, och ofta en omöjlighet i mer matpatriotiska länder. Däremot följer inte alltid drycken med i det importerade krogkonceptet. Vem har inte sett husets röda från Argentina på en traditionell indisk restaurang? Eller tyska rieslingviner på den moderna sushibaren? I det första fallet handlar det mest om ett svenskt påhitt. Vår vurm för att dricka mättade rödviner har inte mycket gemensamt med den indiska maten. När det gäller sushi och riesling är det troligtvis en begåvad sommelier eller kock som förstått att halvtorra vita viner kan funka fint till wasabistinn rå fisk. Hur ska man då veta när det inte är läge att dricka vin till maten? Håll koll på tre saker:
Hett. Mat där heta kryddor som chili, curry, tabasco eller pepparrot får dig att kippa efter andan är vinovänlig. Sträcker du dig instinktivt efter vattenglaset när maten passerat strupen gör du bäst i att fullfölja. Välj vatten eller en ljus törstsläckarlager. Är hettan mildare och hanterbar, som till exempel när du äter sushi eller ceviche, kan ett vin med viss sötma funka. Kanske en halvtorr riesling eller ett fruktigt rödvin utan strävhet.
Rått. Råbiff, sashimi, löjrom, tomater, sallad – de flesta råvaror som inte är tillagade har det knepigt ihop med vin eftersom de antingen är beska eller innehåller umami. Testa själv med ett glas rödvin och en tomat. Om du istället bakar tomaten i ugnen och stänker lite olivolja och salt på den funkar det bättre. Se även upp för sallader. Vinägretter och dressingar brukar sällan hjälpa.
Sött. Det förekommer sötma i fler maträtter än du tror, inte bara desserter. Glacerade revbensspjäll, lax med hovmästarsås och prosciutto med melon funkar vare sig till champagne eller maffiga rödviner. Välj hellre ale, cider eller äppelmust. Söta viner är godare till ostar och efterrätter.
Vill du trots allt ändå dricka vin till din vinovänliga mat, och det händer ju faktiskt att man är sugen på något som inte alls passar till maten, finns det en lika enkel som funktionell lösning: Gott + gott = gott. Beställ in ditt favoritvin. Ta en tugga av maten. Drick en klunk vatten. Därefter en klunk vin. Klart!
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2014.