Maria Bonnevie: ”Vi lever i ett ingenmansland mellan ångest och längtan”

14:20 23 Mar 2021

Den norsk-svenska skådespelaren Maria Bonnevie är aktuell i Thomas Vinterbergs nya film – som han säger aldrig kunde ha gjorts i Sverige.

En runda till är en berättelse om fyra gymnasielärare tillika vänner som bestämmer sig för att utmana medelklasstristessen. I praktiken innebär det att testa en teori om att människan är född med en halv promille alkohol för lite i blodet. Konstant måttligt berusade upplever de hur mycket skönare och roligare livet blir när man är lite full. Men det inledningsvis lyckobringande experimentet spårar ur och karriärerna, villaförortslugnet och äktenskapen faller som korthus. 

Maria Bonnevie spelar karaktären Anika, gift med Mads Mikkelsens rollfigur Martin. När filmen premiärvisats under Göteborgs filmfestival beskrev filmskribenten Jacob Lundström Anika med följande ord: "den svenska fruns snipighet i En runda till fyller motsvarande funktion som Oles norska gladlynthet i Sällskapsresan”. Jag kontaktar Maria för att se vad hon tycker om den beskrivningen. 

Håller du med om att Anika är snipig?
– Han har en poäng i det men jag tror inte att det var det viktigaste för regissören. Däremot så tror jag att man lätt blir sedd som den ”snipiga” när man lever i skuggan av ett missbruk. Du blir varken karismatisk eller rolig när den du älskar försvinner från dag ett, på ett mentalt plan. Man har nog med att försöka behålla kontrollen. 

Thomas Vinterberg hävdar i alla intervjuer att filmen spelats in utan att en droppe alkohol varit inblandat. Vill du bekräfta eller dementera?
– Det kan jag bekräfta. 

Detta är ditt första samarbete med den danska regissören. Kan du beskriva med tre ord eller en mening hur han är som filmskapare?
– Ärlig, tydlig och väldigt begåvad.

Du är uppvuxen i ett norskt-svenskt hem och har själv bott och jobbat i de tre skandinaviska länderna. Vad tycker du är de mest felaktiga fördomarna om norrmän och danskar man har i Sverige?
– Jag är mer fascinerad av hur ofta de så kallade ”fördomarna” faktiskt stämmer. Vi skandinaver är som tre olika syskon, alla med sina brister och kvalitéer. Det är därför det är så spännande att jobba i alla tre. 

Om du behövde välja, skulle du föredra att tillbringa en kväll med fulla danskar? Fulla svenskar? Eller fulla norrmän?
– När vi är väldigt fulla blir vi väl lika tröttsamma, både norrmän, danskar och svenskar. Men jag skålar gärna med dem alla.

Har filmen En runda till ändrat din inställning till alkohol på något sätt?
– Nej. Jag känner igen euforin och frihetskänslan alkoholen kan ge men också mörkret och tomheten den kan skapa.

Vad är din favoritdrink?
– Dry martini. 

Filmen är också en slags hyllning till ungdomens sorgfria dagar. Är du en nostalgisk person som saknar svunnen tid? Något du saknar från tonåren och skoltiden?
– Jag är absolut en nostalgiker! Saknar inte skoltiden i Oslo men åren på scenskolan i Stockholm skulle jag gärna leva om. Det kan nog hända att jag minns dem i ett lite för rosa ljus.

En runda till skildrar manlig medelålderskris samt medelklassens nästan sjukliga plikttrogenhet och strävan efter perfektion. Varifrån denna nymoralism och prydhet tror du?
– Det sägs att vi lever i ett ingenmansland mellan ångesten och längtan. Väljer man tryggheten, då är det lätt att längta efter friheten. Och tvärtom. Det är kanske det medelålderskrisen djupast handlar om för de flesta av oss. 

Vad skulle du ge för äktenskapsråd till din karaktär? 
– Mina äktenskapsråd unnar jag ingen. 

Något nästa filmprojekt du är engagerad i som du vill berätta om?
– Jag gästspelar i den andra säsongen av den norska serien Exit

Din mest minnesvärda roll hittills och en karaktär du drömmer om att få spela?
– Jag tänker på Jerusalem, som var något av det första jag gjorde. Mest för jag fick jobba med Bille August och skådespelare som Lena Endre, Pernilla August, Hasse Alfredsson och Max Von Sydow, för att nämna några. När det gäller drömroller har jag fått spela många. Men i slutändan är det lika viktigt att lämna min comfort zone och överraska mig själv i valet av roller.

Filmen En runda till (originaltitel Druk) har svensk biopremiär den 9 april.

Läs även: 24 timmar överförfriskad (2011).

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!