Malmö/Lundapriset 2013: Och vinnarna är...

11:25 8 Feb 2014

I vansinnigt många år har Nöjesguiden delat ut Malmö/Lundapriset till personer och företeelser som har betytt extra mycket för staden under det gångna året. Juryn har vid flera tillfällen under hösten sammanträtt och debatterat om vem, vad eller vilka som förtjänar att lyftas fram för sin exceptionella briljans. 

Se mer om de nominerade i alla kategorier och läs intervjuer här

FILM

Roxy Farhat - Finders KeepersVarje gång denna mångfacetterade konstnär tar sig an ett nytt format sker det med ett kritiskt perspektiv. När hon tar tillvara på ett fantastiskt format för berättande, som annars är infekterat av förlegade idéer, hoppas vi att det kan ses som en uppmaning. Vare sig vi är hästtjejer eller ej, tackar vi denna vinnare för att hon alltid utmanar bilden av hur en får vara. 

De nominerade i kategorin var Klara Levin – Crime City Love, Anneli Ström-Villaseca – Hon är jag och Roxy Farhat  Finders Keepers.


KLUBB

TjejrejvI den efterlängtade pausen från en annars översnubbig house- och technoscen ger de oss oförglömliga klubbupplevelser, ner till detaljnivå med fokus på alla våra sinnen. Denna viktiga folkrörelse gjorde det spännande att gå ut på klubb under det gångna året.

De nominerade i kategorin var Femtastic, Zeit och Tjejrejv. 

MUSIK

JaQeNär konventionella samarbeten trotsas ser vi med spänning på. När han bryter ner och ifrågasätter sexism gör han något nödvändigt för sin genre. Vi spelar nästa singel och flyttar fram vår horisont för hur svensk hiphop kan låta.

 

De nominerade i kategorin var RA, Alice Boman och JaQe. 

BAR/MÖTESPLATS

Söder om SmålandSakta men säkert börjar en gata som tidigare har varit mer genomfart än slutdestination ta form och denna bar är utan tvekan gatans pärla i nuläget. Oavsett om ni är humlefantaster eller bara vill åt en bra bar att hänga på, var detta ställe er mötesplats nummer ett under det gångna året. 

De nominerade i kategorin var Boulebar, Far i Hatten och Söder om Småland. 

KAFÈ OCH LUNCH

Saltimporten

För under hundralappen serverar denna lunchrestaurang en lunch som sopar banan med alla andra lunchrestauranger i Malmö. 2013 kommer vi med stor belåtenhet att minnas som året då vi köade för långkok, picklade grönsaker och aska. 

De nominerade i kategorin var Noi's Cafe & Deli, S:t Jakobs stenugnsbageri och Saltimporten. 

LITTERATUR

Naeimeh Doostdar SanayeGenom sin journalistiska gärning har denna författare verkat för det fria ordet i sitt hemland, med sin frihet som pris. Genom sin lyrik och prosa får vi ta del av en bok fylld av välskrivna, drabbande texter. Fristadsprogrammet har gjort det möjligt för Malmö att berikas med en stark, välformulerad författare som inte bara ger oss fantastiska texter, utan även gör vår värld större.

De nominerade i kategorin var Dotterbolaget, Josefine Adolfsson och Naeimeh Doostdar Sanaye. 

KONST


Ella TillemaMed smarta referenser och lysande kritik mot samtida makthavare lämnar hen oss med ett igenkännande i vår vardag. Denna konstnär förenar socialt och politiskt missnöje med teknisk briljans. 

De nominerade i kategorin var TZUNAMI, Tiril Hasselknippe och Ella Tillema. 

KROG

Tryne till KnorrDenna restaurang har utan tvekan bjudit på några av årets bästa matupplevelser, och är med sina säsongsbaserade mellanrätter och de goda vinerna en av Malmös stoltheter. 2013 fick matentusiaster från hela landet ytterligare en anledning till att ta sig till vårt Gamla Väster.  

De nominerade i kategorin var Casual Street Food, B.A.R och Tryne till Knorr. 

MEDIA

TankesmedjanDeras smarta satir och hårda kritik mot makthavare och politiker är ett hälsotecken i en annars ljummen journalistisk samtid. Vi applåderar varje gång dessa vinnare anmäls till Granskningsnämnden. 

De nominerade i kategorin var @kvinnohat, Mat i Munnen och Tankesmedjan. 


MODE OCH FORM

Little FingerDemokratisering av samtidskultur är viktig för såväl skapare som konsument. Då pengar alltid är ett problem känner vi oss bortskämda när vi får ta del av verk från konstnärer och formgivare i vacker paketering, helt gratis. Vi vill hänga upp denna vinnares uppslag på finaste väggyta i våra hem. 

De nominerade i kategorin var Paradise Vintage, Mitt Möllan Marknad och Little Finger. 

SCEN

Teater VariantDenna grupp har genom tidigare föreställningar gett Folkets Park ett skäl för sitt namn. Vi känner hopp för den fria scenkonsten i Malmö när en ung teatergrupp gör strålande samhällsaktuell, kritisk teater i hög konstnärlig kvalitet.

De nominerade i kategorin var Skånes Dansteater, Inkonsts Gästspelsscen och Teater Variant. 

NÖJESFÖRBÄTTRARE

DistaFör en gångs skull har någon vidtagit en praktisk, genomförbar och effektiv åtgärd för att avhjälpa problemet med den skeva könsfördelningen på svenska musikscener. Detta är organisationen som erbjuder replokal, instrument, live- och inspelningsmöjligheter för band som består till minst 50 % av kvinnor, till ett rabatterat pris. Ett glädjande initiativ som för oss ett steg närmare en jämställd musikscen. 

De nominerade i kategorin var Heleneholms Systerskapskör, Dista och Garaget. 

Här finns vinnarna av Göteborgspriset, och de nominerade till Stockholmspriset.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!