Lotta Lundgren: Vi gör för julbordet vad Håkan Hellström har gjort för Göteborg

15:13 1 Nov 2016

Likt förra julen sätter Lotta Lundgren och Erik Haag upp julbordsföreställningen Alla kan äta julbord på Artipelag utanför Stockholm. Vi har pratat med Lotta om lutfisk, att bli tagen i örat av SVT och vad hon önskar sig i julklapp.

För de som missade förra årets föreställning. Vad är det ni gör där ute på Artipelag egentligen?
– Vi gör för julbordet vad Håkan Hellström har gjort för Göteborg. Vi försöker besjäla julbordet genom att ta något som känns gammalt och obegripligt och göra det exotiskt, vackert och meningsfullt. 
Hur gör ni det? 
– Vi jobbar som två julbordsterapeuter. Dels har vi en kognitiv del där vi lär människor att närma sig julbordet utan rädsla. Vi har sedan 1960-talet ett ribbingskt rätt och fel kring julbordsätandet. Det är att äta julbordet i turer i stället för att kladda hela tallriken full. Man äter lite världsvant och civiliserat.
– Den andra delen är att förstå julbordet och varför det är viktigt ur en existentiell aspekt. Där handlar det om att föra samman svensken med dess kulturellt mest intressanta måltid.

Är det några nya inslag i år eller är det samma gamla skåpmat som sist?
– Vi skriver om showen. Inte till 100 procent, vilket är lockande men också fel när det gäller traditioner. Men jag tror inte att någonting i den här femaktaren är sig helt och hållet likt sedan förra året.
Vad blir det för mat?
– Det blir ett historiskt korrekt julbord som det kunde serveras hemma hos Fanny och Alexander i början av 1900-talet. Vi serverar det nästan som en avsmakningsmeny på en restaurang vilket gör att man borde orka sig ända fram till desserten. Annars äter man för mycket så att man är helt jävla sjösjuk efteråt.
Vilken är din favoriträtt på julbordet?
– Om jag ska välja en rätt av alla rätter som finns som jag tycker är den absolut heligaste är det lutfisken. Vi åt alltid lutfisk när jag var liten. När min morsa tog över julbordet från farmor och blev någon slags släkthövding slutade hon med farmors lutfisk. Men nu är det jag som har tagit det lilla julbordsherraväldet i min släkt och då blir det lutfisk vare sig de vill eller inte.

Du är ju även aktuell med Historieätarna. Hur skulle du sälja in den nya säsongen?
– Varje gång jag lyckas trassla in Historieätarna i det här tar SVT mig i örat. De säger att vi inte får sälja in vårt julbord med den skattefinansierade serien. Och de har de rätt i. Så jag vågar inte sälja in den.
Okej. Då frågar jag vad du önskar dig i julklapp istället.
– Får man ta hur många grejer som helst? Då skulle jag vilja ha ett nytt fodral till min dator. Ett roligt och snyggt fodral. Gärna i guld, inte äkta guld utan guldfärgat. Sedan skulle jag gärna vilja ha något av guld man kan ha på sig som ett smycke. Det ska föreställa ett tecken på kärlek. Det kan vem som helst som känner sig träffad få ge mig. 
– Sedan skulle jag vilja att någon köper ett par varma skor till mig. Jag kan inte göra det. Det slutar alltid med att jag köper snygga skor i stället och fryser hela vintern. Om någon vill ta på sig det ansvaret blir jag jättetacksam på lång sikt. Men antagligen väldigt besviken på själva julafton. Det är inte kul att få praktiska saker. Sedan kan man alltid ge mig en ost. 

Alla kan äta julbord har premiär den 24 november och fortsätter fram till den 17 december. Även Julia Frej medverkar och gör musiken till föreställningen.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!