Lösningen när du blir ersatt av en robot

13:22 26 Mar 2015

robot_ai.jpg

Jag är en av många som har en okänd person att tacka för min utbildning. Jag kom helt enkelt in på journalistlinjen för att någon annan bestämde sig för att inte ägna åratal åt ordnörderi och teckenmani. Genom b-lagets, enligt dagens skolsystem, enda chans: reservplatsen.
Några månader efter studenten hörde jag med måttlig förtjusning hur mitt namn ropades upp från reservlistan. Planen på långresan med fler luckor än minnen försvann i en puff av rök och ersattes med tre ytterligare skolår. Idag är jag förträffligt nöjd över att jag slapp tre månader av fullmånefester, och klarade av utbildningen direkt. Men till dem som inte kniper den där sista platsen, ska de tvingas välja en annan väg för att de i gymnasiet valde att jaga smuggelsprit istället för att plugga? Troligtvis inte.

Hösten 2011 fick begreppet ”MOOC” stor uppmärksamhet när 160 000 studenter från 190 länder registrerade sig på en MOOC-kurs om artificiell intelligens vid Stanford University i Kalifornien. MOOC står för ”Massive Open Online Course” och är förenklat kostnadsfria distanskurser. Inte bara skulle jag, om jag likt många från min gymnasieklass valde att carpa ett par år, få chans att ändå läsa exakt samma utbildning på eget initiativ, utan kurserna spås gynna fler än priviligierade västerländska unga vuxna. Med öppna utbildningar från världens ledande universitet spelar varken pengar eller geografisk plats längre någon roll – det enda du behöver för att läsa vilken utbildning du vill är en smartphone. 

Snart slipper du alltså dras med besluten ditt gymnasiejag fattade, drömjobbet kan bli ditt ändå. Det största hindret är, inte helt oväntat, din egen disciplin och kanske mindre väntat – en robot. För att 160 000 studenter valde att läsa om artificiell intelligens är inte bara en slump, utan även ironiskt eftersom det just kan vara den artificiella intelligensen som gör att de i framtiden står utan jobb. Inom loppet av två decennier spås 53 procent av alla svenska arbeten vara ersatta med artificiell intelligens. Livet med en karriär och en utbildning sägs tillhöra det förflutna. När du blir varslad till förmån för en smart algoritm finns därför framtidens sätt att skaffa dig en ny karriär: en MOOC-kurs.

Riktigt så enkelspårig kommer arbetsmarknaden förhoppningsvis inte se ut. Eller? I den femte upplagan av Nöjesguidens studentbilaga djupdyker vi i den artificiella intelligensens framtid. Med en exponentiell utveckling, 2007 utklassades 1996 års snabbaste och tennisplanstora dator av Playstation 3, har forskare svårt att greppa hur hårt den artificiella intelligensen kommer slå ut oss från rekryterares urval. Förutom smarta algoritmer har vi även tagit reda på hur du kan få ditt minne att likna en dators och klara tentan med en dags plugg genom den rätta minnesträningen. Vi har även samlat några specifika tips för dig som studerar i en storstad: läs om våra största städers bästa budgetkrogar, hur du kreativt kan tjäna pengar när hyran är betald och vilken funktion kåren egentligen har på storstadsskolor. Detta och mycket mer i årets första studentbilaga från Nöjesguidenredaktionen.
Trevlig läsning!

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!